Migranti nastavljaju prelaziti slovensku granicu

Slovenska vlada podigla je antimigrantsku žicu na granici sa Hrvatskom, ali to nije spriječilo migrante (EPA)
Slovenska vlada podigla je antimigrantsku žicu na granici sa Hrvatskom, ali to nije spriječilo migrante (EPA)

Slovenska je policija je ovih dana otkrila više vozila s ilegalnim migrantima, u sklopu akcije pooštrenog nadzora državne granice započete potkraj prošle sedmice.

Tako je u subotu na području Novoga Mesta, u vozilu kojim je upravljao 17-godišnjak bez vozačkog ispita, iz Grosuplja kod Ljubljane, otkriveno više stranaca koji su ilegalno prešli granicu,  a u još dva druga vozila ilegalne migrante prevozili su talijanski državljani, navode slovenski mediji pozivajući se na izvore iz policije.

Sličan događaj zabilježila je i policija blizu Kopra, gdje su u automobilu 18-godišnjakinje iz Ljubljane pronađena četiri migranta iz Afganistana, te kod naplatnih kućica blizu naselja Dob, prema Ljubljani, gdje su u vozilu kojim je upravljao 20-godišnji Rumun otkrili četiri državljana Bangladeša i jednog Pakistanca, prenijela je Hina.

Regionalna inicijativa ‘Central 5’

O ilegalnim migracijama u situaciji jačih graničnih kontrola i koronakrize govorit će u utorak, na sastanku u Ljubljani, među ostalim ministri vanjskih poslova Češke, Slovačke, Mađarske, Austrije i Slovenije, u okviru neformalne regionalne inicijative  “Central 5”.

Riječ je o trećem susretu šefova diplomatija tih država u tom formatu, koje su među ostalim zainteresirane i za usklađivanje evropske politike prema migracijama u okviru Schengena i Evropske unije.

Dok se zemlje iz tzv. Višegradske grupe izrazito protive mogućnosti uvođenja obvezujućih kvota za preuzimanje migranata, Slovenija, čija je nova vlada najavila zaoštravanje azilne politike, pristala je ovih dana da iz požarom uništenog, zatvorenog izbjegličkog centra na grčkom Lezbosu primi nekoliko djece bez pratnje, njih najviše četiri, objavili su slovenski mediji.

Na Grčkom otoku Lezbos i u Unsko-sanskom kantonu u Bosni i Hercegovini najveće su koncentracije migranata i izbjeglica koje pokušavaju doći u neku od zemalja Zapadne Evrope. Obzirom da su granica EU-a zatvorene, najveći broj migranata i izbjeglica granicu pokušavaju prijeći ilegalno.

Od januara do septembra prošle godine slovenska policija zabilježila je više od 11.000 ilegalnih prelazaka granice, prema podacima slovenskog ministrstva unutrašnjih poslova, od koji su neki vraćeni nazad u Hrvatsku.

Neke slovenske nevladine organizacije traže da Vlada omogući slobodan ulazak u Sloveniju hiljada ilegalnih migranata koji trenutno borave u Bosni i Hercegovini te dalje u druge zemlje Evropske unije, ali ih vlada ignorira, ustvrdio je mariborski list Večer krajem prošle godine.

Umjesto toga, slovenska vlada podigla je antimigrantsku žicu na granici sa Hrvatskom, gdje je primjetan najveći broj ilegalnih prelazaka migranata.

Slovenski mediji također su izvijestili krajem novembra da je slovenska policija u blizini Krškog razoružala više osoba, pripadnika tzv. Štajerske straže, kontroverznog Mariborčanina Andreja Šiška, koji su vikendom patrolirali dijelovima granice s Hrvatskom, tražeći ilegalne migrante.

Slovenska granica ujedno je i granica Schengen zone. Prelaskom te granice ilegalni migrant uživaju veća prava čak i ako budu otkriveni i uhapšeni.Izvor:

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO