Lukašenko od Putina traži pomoć da ostane na vlasti

Prošli mjesec Putin je rekao da je spreman poslati policijske snage u Bjelorusiju (EPA)

Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko doputovao je u Rusiju, gdje će od predsjednika Vladimira Putina tražiti podršku, u jeku velikih protesta u Minsku peti vikend zaredom na kojima se traži njegova ostavka.

Lukašenkov avion u ponedjeljak je sletio u južni ruski grad Soči, dan nakon što je policija pritvorila 774 osoba na antivladinim protestima širom Bjelorusije, od kojih 500 u glavnom gradu Minsku.

U nedjelju, na ulice je izašlo najmanje pola miliona demonstranata, a Lukašenku su upućivali povike “Ti si štakor”. 

Lukašenko, koji se suočava s najozbiljnijom krizom u 26 godina vladavine, došao je u rusko crnomorsko ljetovalište svjestan da mu je sudbina u Putinovim rukama. 

Ekonomska i vojna podrška iz Moskve mogla bi mu pomoći da okrene situaciju u svoju korist dok se njegove sigurnosne snage brutalno obračunavaju s demonstrantima, prenosi Hina.

Bjeloruska opozicija optužuje Lukašenka za namještanje prošlomjesečnih predsjedničkih izbora, dok on kaže da je pošteno pobijedio s 80 posto podrške. Otad su hiljade ljudi uhapšene i gotovo svi ključni opozicioni čelnici su zatvoreni, deportirani ili prisiljeni na bijeg iz zemlje.  

Putinovi postupci dosad svjedoče da ne želi vidjeti pad čelnika susjedne bivše sovjetske republike pod pritiskom ulice – iako se Lukašenko često pokazao kao kompliciran i težak saveznik.

Prošli mjesec Putin je rekao da je spreman poslati policijske snage u Bjelorusiju na Lukašekov zahtjev, ali samo ako neredi u toj zemlji izmaknu kontroli.

Ruska dominacija

U ponedjeljak će Rusija poslati svoje snage u Bjelorusiju na zajedničke “slavenske bratske” vojne vježbe do 25. septembra, javlja novinska agencija RIA prenoseći riječi ministra odbrane. 

Rusija je također ponudila restrukturiranje bjeloruskog duga i podršku bankarskom sistemu. 

Cijena daljnje podrške Moskve moglo bi biti Lukašenkovo prihvaćanje čak i veće ruske dominacije u odnosu dviju zemalja.

Kremlj odavno zagovara tješnju političku i ekonomsku integraciju s Minskom, uključujući i zajedničku valutu, ali Lukašeno je odolijevao pritisku svoga moćnijeg susjeda.

Međutim, pozicija bjeloruskog čelnika mogla bi postati izrazito nesigurna ako se protesti nastave. Protest u nedjelju bio je jedan od najvećih dosad. 

“S ovim protestom moramo pokazati da on ne kontrolira zemlju, da nije u poziciji da govori u ime Bjelorusa”, rekao je Gennady (35), logistički radnik koji nije želio otkriti svoje prezime. 

Izvor: Agencije