Kremlj: Rezerva ruske vojske povučena s bjeloruske granice

Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko tokom posjete s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom u Sočiju u ponedjeljak (EPA)

Ruski predsjednik Vladimir Putin i bjeloruski vođa Aleksandar Lukašenko dogovorili su da će Moskva povući vojnu rezervu koja je raspoređena na granici s Bjelorusijom, kazao je glasnogovornik Kremlja, objavio je TASS.

Putin i Lukašenko susreli su se u ruskom ljetovalištu Sočiju, gdje je Lukašenko došao po podršku, dok se suočava s masovnim protestima koji su započeli nakon predsjedničkih izbora 9. avgusta, za koje opozicija tvrdi da su namješteni.

“Važan rezultat razgovora dvojice predsjednika u Sočiju je dogovor da Rusija povlači rezervu pripadnika snaga sigurnosti i nacionalnu gardu, koji su bili raspoređeni blizu rusko-bjeloruske granice te povlači ljude u stalne baze”, kazao je Dmitrij Peskov, piše TASS, prenosi Hina.

Ruski kredit Belorusiji

Nešto ranije je objavljeno je kako Rusija namjerava Belorusiji osigurati državni kredit od 1,5 milijardi dolara. To je u ponedjeljak potvrdio i predsednik Rusije Vladimir Putin na sastanku sa beloruskim predsjednikom Lukašenkom.

Putin je podsjetio da je ruski premijer Mihail Mišustin ranije održao uspješne pregovore u Minsku o svim oblastima saradnje dvije zemlje, uključujući i finansijsku, prenosi Tanjug.

On je rekao da očekuje da će se informacije o kreditu odraziti na finansijskom tržištu.

Evropska unija uvela je sankcije za više bjeloruskih diplomata nakon što je policija privela stotine hiljade demonstranata koji se protive šestom predsjedničkom mandatu Aleksanda Lukašenka. Bjeloruski predsjednik demonstrante je optužio da onose nered u zemlji, dok je zapadne zemlje opužio za podsticanje demonstracija.

Izvor: Agencije