Izraelcu tri kazne doživotnog zatvora zbog ubistva palestinske porodice

Amiram Ben-Uliel (25) je doznao kaznu nakon presude u maju da je kriv za napad i ubistva iz 2015. godine (EPA)

Izraelski sud izrekao je jednom jevrejskom naseljeniku tri doživotne kazne zatvora u ponedjeljak zbog ubistva palestinske bebe i njegovih roditelja kada je zapalio njihovu kuću na okupiranoj Zapadnoj obali, prenosi Al Jazeera English.

Amiram Ben-Uliel (25) je doznao kaznu nakon presude u maju da je kriv za napad i ubistva iz 2015. godine. On je također proglašen krivim za dvije tačke, odnosno pokušaj ubistva i paljevinu, zajedno sa zavjerom da počini zločin iz mržnje.

U napadu i paljevini je ubijen 18-mjesečni Ali Dawabsheh, dok su njegova majka Riham i otac Saad podlegli ranama kasnije. Alijev četverogodišnji brat Ahmad je preživio napad ali je zadobio opekotine po tijelu.

Navodi se kako je naseljenik želio osvetiti Izraelca koji je ubijen mjesec dana ranije.

Grafiti i molotovljevi kokteli

Ben-Uliel je izabrao dom porodice Dawabsheh i još jednu kuću u selu Duma kod Nablusa, pod pretpostavkom da su naseljeni i prvo je napisao na zidovima „Osveta“ i „Živio Kralj Mesija“, a zatim ih zapalio.

Ovaj 25-godišnjak je oslobođen za optužbu da pripada „terorističkoj“ organizaciji.

On je prvo bacio molotovljev koktel kroz prozor kuće u kojoj niko trenutno nije bio. Potom je došao do kuće porodice Dawabsheh i ubacio molotovljev koktel kroz prozor spavaće sobe gdje su beba i roditelji spavali i potom je pobjegao.

Ben-Uliel je rekao kako su ga izraelski istražitelji natjerali da izrekne lažno priznanje za napad.

Izvor: Al Jazeera i agencije