Indija razmatra izvanrednu autorizaciju vakcine

Još nije određen datum lansiranja vakcine (EPA)
Još nije određen datum lansiranja vakcine (EPA)

Indija je objavila da razmatra izvanredno odobriti vakcine protiv COVID-a 19, posebice za starije građane i one na rizičnim radnim mjestima, u vrijeme dok ta azijska država broji više od 4,75 miliona zaraženih.

Indija ovaj mjesec svakodnevno ima najmanje hiljadu novih smrtnih slučajeva od COVID-a 19, a sveukupno je dosad umrlo 78 hiljada ljudi. Time je druga najmnogoljudnija zemlja postala druga najpogođenija država na svijetu, nakon Sjedinjenih Država, no od sredine augusta dnevno bilježi veći broj novih slučajeva.

“Indija razmatra izvanrednu autorizaciju vakcine protiv COVID-a 19”, objavio je indijski ministar zdravlja Harsh Vadhan.

“Ako se postigne konsenzus provest ćemo to, posebice kod slučajeva starijih građana ili onih na visokorizičnim radnim mjestima”.

Skratiti faze testiranja

Vardhan je rekao kako bi se izvanrednim odobrenjem skratila treća faza testiranja vakcine, no da će ona biti dostupna tek kad vlada bude uvjerena da je sigurna i djelotvorna.

Kazao je i kako još nije određen datum lansiranja vakcine, ali da bi rezultati testiranja trebali biti jasni u prvom kvartalu 2021. godine.

“Vlada je nedavno osnovala skupinu stručnjaka za vakcinu kako bi istražila različita pitanja vezana za vakcinisanje ranjivih populacija”, dodao je indijski ministar u vrijeme dok njegova država u nedjelju bilježi 95 hiljada novih slučajeva zaraze i 1114 umrlih.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO