Attenborough novim dokumentarcem upozorava čovječanstvo

Suočeni smo s krizom, i to one koa će imati posljedice na sve nas, kaže David Attenborough (EPA)
Suočeni smo s krizom, i to one koa će imati posljedice na sve nas, kaže David Attenborough (EPA)

Najpoznatiji televizijski prirodoslovac Sir David Attenborough, kojeg u Velikoj Britaniji smatraju nacionalnim blagom, u svom novom dokumentarcu iznosi dosad najoštrije upozorenje čovječanstvu, a to je da u svrhu vlastitog opstanka mora očuvati i druge vrste. 

U jednosatnom filmu Extinction: The Facts (Istrebljenje: Činjenice), koji je u nedjelju prikazan na BBC-u, Attenborough se ne suzdržava prikazati razorne posljedice uništavanja prirodnih staništa i to jasno povezuje s pojavom pandemija poput ove s korona virusom, prenosi Hina, pozivajući se na AFP.

Dokumentarac je prikazan svega nekoliko dana pošto su stručnjaci upozorili da je populacija životinja, ptica i riba u manje od pedeset godina „pometena“ za dvije trećine i to zbog obijesne ljudske prekomjerne konzumacije.

„Suočeni smo s krizom“, kaže Attenborough na početku filma, „i to one koja će imati posljedice na nas sve“.

Film sadrži stravične scene, poput majmuna koji mahnito s drveća skaču u rijeku kako bi se spasili od požara ili koale koja šepajući prelazi cestu u na propast osuđenoj potrazi za skloništem od iste nepogode. 

Autor Plavog planeta i Planeta Zemlje u novom filmu također istražuje izvor COVID-a 19 među populacijom šišmiša u pećinama u kinenskoj pokrajini Yunnanu. 

‘Ono što će se dogoditi ovisi o nama’

Prikazuje i kinesku tržnicu u Wuhanu, specijaliziranu za prodaju divljnih životinja ljudima za jelo, za koju se vjeruje da je ishodište širenja pandemije svijetom. 

Attenborough je otišao i u srednju Afriku kako bi pokazao posljednja dva živuća sjeverna bijela nosoroga, majku i kćer.

„U svom sam se životu susreo s nekima od izuzetnih vrsta životinja“, kazao je 94-godišnji prirodoslovac. „I tek sada shvaćam koliko sam bio sretan jer će neke od tih čudesnih životinja zauvijek nestati“.

No, kaže da postoji nada. Attenborough je 70-ih godina prošlog stoljeća snimio film o planinskim gorilama na granici Ruande i Konga koje su tada bile na rubu izumrća.

Zahvaljujući odlučnoj kampanji njihova spašavanja, broj im je s 250 do danas povećan na više od hiljadu, pa se Attenborough mogao susresti s potomcima zaigrane majmunice koju je snimao prije četrdeset godina.

„Ja to možda neću doživjeti, ali ako donesemo prave odluke u ovom kritičnom trenutku, možemo sačuvati ekosistem našeg planeta, njezinu izvanrednu bioraznolikost i sve njezine stanovnike“, zaključuje u filmu.

„Ono što će se dogoditi ovisi o nama“, poručuje.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO