Policija u Bjelorusiji uhapsila 250 demonstranata

Tokom jučerašnjih protesta koji nisu prethodno najavljeni privedeno je ukupno 114 osoba (Reuters)

Demonstranti nezadovoljni rezultatima predsjedničkih izbora u Bjelorusiji nastavljaju se okupljati na ulicama te zemlje, javlja Anadolija.

Tokom jučerašnjih protesta koji nisu prethodno najavljeni privedeno je ukupno 114 osoba.

Bjeloruska policija uhapsila je 250 demonstranata, rekao je danas minister unutrašnjih poslova te zemlje.

“Nekih 250 demonstranata uhapšeno je u različtim dijelovima prijestolnice”, dodao je.

Demonstracije širom zemlje

Olga Chemodanova, glasnogovornica Ministarstva unutrašnjih poslova, rekla je da je jučer na protestima na 12 različitih lokacija širom zemlje prisustvovalo najviše 1.700 ljudi.

Istakla je da je tokom demonstracija privedeno 114 osoba, od kojih 99 u glavnom gradu Minsku, a da će 87 osoba biti zadržano u pritvoru dok ne budu izvedeni pred sud.

Dodala je da su pristalice predsjednika zemlje Aleksandra Lukašenka također održali skupove širom zemlje na kojima je učestvovalo više od 50.000 ljudi.

Protesti protiv Lukašenka

U Minsku su održani protesti protiv Lukašenka na kojima su učestvovale samo žene. Blizu 100 žena okupilo se na Trgu slobode iako je policija od njih tražila da se raziđu.

U jednom momentu grupa žena je policajce vukla za uniformu, pocijepala njihove maske i spriječila prolazak policijskih vozila.

Protesti u Bjelorusiji počeli su nakon što je saopćeno da je na predsjedničkim izborima održanim 9. augusta pobijedio aktuelni predsjednik zemlje Aleksandar Lukašenko. Mnogi su izrazili nezadovoljstvo ovim rezultatom, optužujući vlasti za namještanje izbora. Demonstranti zahtijevaju nove izbore i ustavnu promjenu.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO