Demonstranti u Benghaziju zapalili sjedište paralelne vlade

Libija je od 2015. godine podijeljena između dvije rivalske vlade, pobunjeničke na istoku i međunarodno priznate u Tripoliju (AFP)
Libija je od 2015. godine podijeljena između dvije rivalske vlade, pobunjeničke na istoku i međunarodno priznate u Tripoliju (AFP)

Demonstranti su zapalili sjedište paralelne vlade u Benghaziju, drugom gradu po veličini u Libiji, gdje je počinjena znatna materijalna šteta, saopštili su izvori bliski snagama sigurnosti.

“Grupa demonstranata je rano jutros napala zgradu vijeća ministara, podmetnula požar i pobjegla”, izjavio je izvor blizak Ministarstvu unutrašnjih poslova paralelne vlade u Libiji, prenosi Beta.

Policija i vatrogasci su brzo došli na lice mjesta i ugasili požar u kojem je uništen glavni ulaz zgrade.

Protesti su također izbili kasno u subotu u Al-Baydi, u Sabhu na jugu zemlje, te prvi put u Al-Marju, uporištu odmetnutog vojnog zapovjednika Khalife Haftara, kazali su svjedoci.

Haos u Libiji

U Libiji vlada haos od 2011. godine, kada je svrgnut, a ubrzo i ubijen dugogodišnji lider Muammer Gaddafi.

Libija je od 2015. godine podijeljena između dvije rivalske vlade, pobunjeničke na istoku i međunarodno priznate u Tripoliju.

Istočnu Libiju i veći dio juga zemlje kontrolira Haftarova samoproglašena Libijska nacionalna armija (LNA) koja je u savezništvu sa paralelnim parlamentom koji se također nalazi na istoku.

Ofanziva LNA koja je trajala 14 mjeseci s ciljem zauzimanja prijestolnice Tripolija i preuzimanje vlasti od međunarodno priznate Vlade nacionalnog jedinstva (GNA) propala je u junu, čime je oslabljen Haftar.

Izvor: Agencije


Povezane

Birači u trećem najvećem libijskom gradu Misrati izlaze na birališta kako bi izabrali gradske čelnike. Ostali gradovi u regiji planiraju, takođe da održe opštinske izbore. Međutim, izbori se neće održati u cijeloj državi. 

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO