U ponedjeljak nastavak suđenja Assangeu

Američki tužioci podigli su optužnice protiv 49-godišnjeg Australca u 18 tačaka (EPA)

Saslušanje o izručenju osnivača WikiLeaksa Juliana Assangea Sjedinjenim Američkim Državama bit će nastavljeno u ponedjeljak pred sudom u Londonu, jer su rezultati testa pokazali da je advokat za koga se sumnjalo da je zaražen negativan na korona virus, saopćio je WikiLeaks.

Sutkinja Vanessa Baraitser prekinula je u četvrtak suđenje kada je saznala da je jedan od advokata koji predstavljaju SAD u slučaju bio izložen virusu, prenosi Beta.

Američki tužioci podigli su optužnice protiv 49-godišnjeg Australca u 18 tačaka zbog objavljivanja tajnih državnih dokumenata, za koje je zaprijećena maksimalna kazna od 175 godina zatvora.

SAD proširio optužnicu

Tužioci ga terete za kovanje zavjere s američkom vojno-obavještajnom analitičarkom Chelsea Manning, dok je bila muškog pola (Bradley Manning), da bi provalili lozinku i upali u kompjuterski sistem Pentagona, preuzeli i objavili tajne diplomatske depeše i vojne dosijee o ratovima u Iraku i Afganistanu.

U junu je Ministarstvo pravde SAD-a proširilo optužnicu protiv Assangea, u kojoj je navedeno da je bio u zavjeri s pripadnicima hakerske grupe i da je nastojao regrutirati i druge hakere koji bi njegovom WikiLeaksu dostavljali povjerljive informacije.

Assangeovi advokati kažu da su američke optužbe politički motivirane i da predstavljaju zloupotrebu moći, koja će ugušiti slobodu medija.

Izvor: Agencije