Prosaudijske snage bombardovale prijestolnicu Jemena

Koalicija koju predvodi Saudijska Arabija pokrenula je jutros vazdušne napade (EPA)

Koalicija koju predvodi Saudijska Arabija pokrenula je jutros vazdušne napade na dva vojna cilja koja u prijestolnici Jemena Sani kontroliše proiranski šiitski pokret Husi, prenosi Tanjug.

Reuters prenosi svjedočenje građana i izjavu predstavnika prosaudijskih snaga Wadaha al-Dabishija da je izvršeno ukupno devet vazdušnih udara na dva cilja – bazu vojne inženjerije i sjedište službe nacionalne sigurnosti.

Od septembra 2019. godine kada je Saudijska Arabija pokrenula pregovore preko posrednika sa proiranskim Husima, bombardovanja prijestolnice Jemena nisu česta, ali su UN ovaj sukob opisale kao najgoru humanitarnu krizu na svijetu.

Moguće počinjenje ratnih zločina

Međunarodna delegacija za Jemen, koja je osnovana s Ujedinjenim narodima na čelu, saopćila je kako postoje “razumne osnove” da su strane uključene u šestogodišnji sukob u Jemenu, uključujući Saudijsku Arabiju i Ujedinjene Arapske Emirate, narušile međunarodna ljudska prava i počinile ratne zločine.

U izvještaju na 55 stranica evidentirana su dešavanju u Jemenu od jula 2019. do juna 2020. godine, a bit će prezentiran na 45. zasjedanju Vijeća za ljudska prava UN-a.

U izvještaju se navodi kako postoji mogućnost da su pojedinci iz Saudijske Arabije i Emirata, koje čine glavno tijelo međunarodne koalicije u Jemenu, počinili ratne zločine.

Navedeno je kako je u ratu u Jemenu do sada ubijeno gotovo 112.000 ljudi, od toga 12.000 čine civili.

Izvor: Agencije