Trumpova nominacija za Nobela – između divljenja i podsmijeha

Mnoge pristalice smatraju da je američki predsjednik 'već trebao dobiti Nobelovu nagradu za mir' (EPA)

Piše: Mohamad Elminshawy – Washington

Nominacija američkog predsjednika Donalda Trumpa za Nobelovu nagradu za mir za 2021. godinu u isto vrijeme izaziva divljenje i ismijavanje.

Nominacija, koju je podnio Christian Tybring-Gjedde, zamjenik predsjednika Odbora za vanjske poslove i odbranu norveškog Parlamenta, nije prva takve vrste, budući da je isti norveški političar nominirao Trumpa za ovu nagradu za 2018. godinu, koja je tada dodijeljena jezidijki Nadiji Murad i kongoanskom doktoru Denisu Mukwegeu.

Tybring je obrazložio da nominira Trumpa zbog njegove “uloge u povijesnom sporazumu između Izraela i Ujedinjenih Arapskih Emirata”.

Od kako je došao na vlast, Trumpova retorika je bila usmjerena protiv ratova i američkog vojnog angažmana u inostranstvu, a obavezao se i na to da će okončati “beskonačne ratove” na Bliskom istoku.

Važna uloga ‘Abrahamovog sporazuma’

Uistinu, Trump je smanjio broj američkih snaga u Iraku, Afganistanu i Siriji, međutim, istovremeno je poslao hiljade američkih vojnika “da zaštite Kraljevinu Saudijsku Arabiju od bilo kakvih iranskih napada”.

Trump je pokušao zatvoriti nuklearno pitanje sa Sjevernom Korejom, što je zasluga koja mu se pripisuje, a istovremeno je odustao od nuklearnog sporazuma koji su njegova zemlja i niz zapadnih zemalja potpisale s Iranom 2015. godine, što mu se prigovara kao kandidatu za prestižnu međunarodnu nagradu za mir.

Bijela kuća je pozdravila Trumpovu nominaciju za Nobelovu nagradu za mir u službenoj izjavi, u kojoj se ističe: “Sporazum je dokaz diplomatije i hrabre vizije koju slijedi predsjednik Trump, koji je počašćen nominacijom za nagradu.”

U izjavi se sporazum između Izraela i Emirata, poznat kao “Abrahamov sporazum”, smatra ”važnim korakom prema mirnijem, sigurnijem i prosperitetnijem Bliskom istoku, i to je najznačajniji korak prema miru u regiji već više od četvrt stoljeća”.

Mnoge Trumpove pristalice smatraju da je američki predsjednik “već trebao dobiti Nobelovu nagradu za mir”.

S druge strane, Trump je snažno promovirao ovu vijest, objavljujući 17 tvitova u manje od pola sata o svojoj nominaciji i retvitujući pohvale drugih osoba.

Među najistaknutijim stvarima koje je Trump retvitao bila je vijest lista Washington Examiner.

Nominacija krajnje desničarskog zastupnika

“Trump nesumnjivo zaslužuje nagradu, jer je on jedini američki predsjednik u proteklih 39 godina koji nije počeo novi rat ili ušao u oružani sukob”, objavio je Washington Examiner, list blizak Republikanskoj stranci.

Komentator Mark Levin je objavio na Twiiteru: “Prije nekoliko dana sam rekao da predsjednik Trump zaslužuje Nobelovu nagradu za mir. Evo, sada je nominiran.”

U naknadnom tvitu Levin je istaknuo da Trump zaslužuje tu nagradu u usporedbi s bivšim predsjednikom Barackom Obamom, koji ju je dobio 2009. godine.

“Istina je da Trump zaslužuje tu nagradu više nego predsjednik Obama. Obami su je dodijelili bez ikakvog razloga”, objavio je Levin na Twitteru.

Republikanski komentator Matt Couch smatra da je nominacija predsjednika Trumpa za Nobelovu nagradu šokirala demokrate i ljevičare, a na Twitteru je napisao: “Možete li zamisliti nemire i bijes ljevičarske rulje kad predsjednik Trump ponovno bude izabran, a zatim iste godine dobije Nobelovu nagradu za mir. To će biti sjajno.”

U intervjuu za Fox News, Newt Gingrich, bivši predsjednik Zastupničkog doma američkog Kongresa, pozdravio je nominaciju Trumpa za Nobelovu nagradu za mir.

“Mislim da su razmjeri postignuća vrlo veliki i da uveliko mijenjaju ritam sukoba na Bliskom istoku, pogotovo ako jedna ili dvije druge zemlje slijede taj primjer. Smatram da je u ovoj fazi vrlo teško osporiti Trampu činjenicu da bi mogao dobiti Nobelovu nagradu za mir kroz krajnje snažan diplomatski pritisak uprkos mišljenju mnogih, koji se nazivaju stručnjacima, i koji se protive njegovom pristupu”, kazao je Gingrich.

S druge strane, Sal Rizzo, komentator u listu Washington Post, kritizirao je u objavi na Twitteru to što predlaganje Trumpa za Nobelovu nagradu za mir dolazi od krajnje desničarskog zastupnika Christiana Tybring-Gjeddea, koji ga je nominirao i ranije, 2018. godine, zbog Trumpovog pokušaja da riješi nuklearne napetosti sa Sjevernom Korejom.

Podrška rasistima i supremacija bijele rase

Demokratska aktivistkinja Eugene Gu podsmijavala se ovom prijedlogu te objavila tvit u kojem kaže: “Trumpa je za Nobelovu nagradu za mir nominirao norveški radikalni desničar koji je antiimigrantski nastrojen, što je jednako dobivanju preporuke za posao vatrogasca od piromana. Nisam iznenađena zbog toga. Sjetimo se da Noor, nećakinja Osame bin Ladena, podržava Trumpa.”

Eugene je podsjetila čitatelje da “pravila Nobelove nagrade zabranjuju objavljivanje imena onih koji nominiraju osobe za nagradu na 50 godina. Trump uopće nema šanse za pobjedu. Posrijedi je to da rasistička osoba želi bliskost i povezivanje s drugom rasističkom osobom.”

Matt Black, učitelj koji glasa za demokrate iz okruga Montgomery, savezna država Maryland, govorio je za Al Jazeeru o nominaciji Trumpa za Nobelovu nagradu za mir.

“Trump ne zaslužuje nagradu. Pogledajte njegovo ohrabrivanje nasilja u mnogim gradovima zemlje, zbog njegove podrške rasistima i pristalicama supremacije bijele rase. Nagradu zaslužuju oni koji će spasiti milione života pronalaskom nove vakcine protiv korona virusa”, kazao je Black.

Izvor: Al Jazeera