Protesti u Kolumbiji: Deset poginulih, stotine povrijeđenih

Nasilje koje potresa Bogotu nastavljeno je i tokom druge noći manjih protesta i sukoba s policijom (EPA)
Nasilje koje potresa Bogotu nastavljeno je i tokom druge noći manjih protesta i sukoba s policijom (EPA)

Najmanje deset osoba je poginulo, a više od 400 je povrijeđeno tokom dvodnevnih protesta u Kolumbiji, koji su izbili zbog smrti Javiera Ordoneza u policijskom pritvoru, saopćili su zvaničnici.

Nasilje koje potresa Bogotu nakon smrti Ordoneza nastavljen je i tokom druge noći manjih protesta i sukoba s policijom, prenosi Tanjug, pozivajući se na AP.

Prema navodima Ministarstva odbrane, deset osoba je poginulo, dok je 209 civila i 194 policajaca povrijeđeno.

Deseci gradskih autobusa našli su se na meti vandala, od kojih je 13 zapaljeno, a tokom nemira je oštećeno 60 policijskih stanica.

Kolumbijski ministar odbrane Carlos Trujillo Holmes izvinio se u ime policije za sve nezakonite radnje koje su počinjene tokom zadržavanja Ordoneza u pritvoru u srijedu ujutro.

Dodao je da je naloženo disciplinsko saslušanje kako bi se utvrdilo da li su policajci počinili ubistvo i zloupotrijebili ovlaštenja.

Suspendirano sedam policajaca

Sedam policajaca je suspendirano dok traje istraga.

Protesti u Kolumbiji su izbili nakon što je na društvenim mrežama podijeljen video snimak na kojem je prikazano kako su policijski službenici više puta upotrijebili elektrošoker na Javieru Ordonezu (46), ocu dvoje djece, koji je kasnije preminuo u bolnici.

Na snimku se vidi kako Ordonez leži na zemlji i moli policajce da prestanu s upotrebom elektrošokera.

Policija tvrdi da je Ordonez pio na ulici s prijateljima, kršeći mjere socijalnog distanciranja, kada je odveden u policijsku stanicu u zapadnom dijelu Bogote.

Dva policijska službenika osumnjičena za zloupotrebu moći su suspendirana, a istraga povodom ovog slučaja je trenutno u toku.

Izvor: Agencije


Povezane

Širom Kolumbije održani su protesti nakon što je Vrhovni sud odredio kućni pritvor bivšem predsjedniku Alvaru Uribeu. Odluka Suda još jednom je pokazala koliko su duboke političke podjele u toj zemlji.

Antivladini demonstranti izašli su na ulice Bogote, glavnog grada Kolumbije. Kažu kako su ljuti zbog predloženih reformi poreskog i penzionog sistema. Međutim, gradonačelnik Bogote tvrdi kako je haos djelimično i urota kojom se želi onesposobiti funkcioniranje države.

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO