New York obilježava 11. septembar u velikoj krizi

Minutom šutnje obilježit će se trenutak kad su se oteti avioni zaletjeli u tornjeve blizance Svjetskog trgovinskog centra (EPA)

New York u petak obilježava godišnjicu napada 11. septembra 2001. u dubokoj krizi, sa sve većim stopama kriminala, mnogim napuštenim stanovima i zatvorenim trgovinama te beskućnicima na svakom koraku, oko čega se vodi i politička bitka s vladom pred predstojeće predsjedničke izbore, prenosi Hina pozivajući se na AFP.

Uprkos pandemiji korona virusa, najveća američka metropola održat će godišnju ceremoniju u čast gotovo 3.000 poginulih u tim najsmrtonosnijim napadima u američkoj historiji. Minutom šutnje obilježit će se trenutak kad su se oteti avioni zaletjeli u tornjeve blizance Svjetskog trgovinskog centra (WTC).

Porodice žrtava neće kao ranijih godina držati govore nego su svoje prigodne riječi snimile. Ali moći će se okupiti na mjestu događaja, uz obavezno nošenje maski i poštivanje distance. Nacionalni memorijalni centar i muzej 11. septembra tom će prigodom biti otvoreni prvi put od početka marta.

Devetnaest godina kasnije, 11. septembar simbol je herojstva Njujorčana. Gradski čelnici ističu da je zahvaljujući njihovoj snažnoj volji grad u zadnjih mjesec dana značajno spustio stopu širenja zaraze virusom, od kojeg je umrlo više od 23.000 građana.

Ali mnogi, kao guverner Andrew Cuomo u utorak, upozoravaju na novi veliki izazov zbog „sekundarnih“ ekonomskih i socijalnih posljedica pandemije.

Brojni problemi Njujorčana

Gale Brewer, predsjednica okruga Manhattana, priznaje da je taj otok, simbol New Yorka, danas pogođen višestrukim problemima.

Neki su direktno izazvani korona virusom: gotovo sve banke, osiguravajuća društva i druge firme u kojima se radi u uredima prešli su u martu na rad od kuće i tako rade i dalje zbog čega poslovne četvrti zjape prazne, a posljedice toga osjećaju hiljade malih restorana koji su hranili te radnike.

Nestalo je i više od 60 miliona turista koji su svake godine posjećivali New York, a pobjegle su i hiljade Njujorčana: samo s Manhattana otišlo je najmanje 35.000 ljudi, što dokazuju zahtjevi za dopisno glasanje na predsjedničkim izborima, kazala je Gale Brewer.

Zatvoreno je i puno trgovina: između 2017. i 2020. broj praznih komercijalnih prostora gotovo se udvostručio, dodala je. Kad je riječ o beskućnicima, sve ih se češće može vidjeti nakon što su se zatvorila mnogobrojna skloništa, a oko 13.000 ih je premješteno u prazne hotele na Manhattanu, kazala je.

Povećanje broja ubistava i pucnjava jedan je od znakova duboke krize. Premda je to daleko od raširenog kriminala 1970-ih i 1980-ih, grad, koji se hvalio da je jedan od najsigurnijih na svijetu, sada ponovno bilježi nivoe kriminala iz 2012., kako navodi The New York Times.

‘Trump pokušava ubiti’ grad

Svi njujorški čelnici ističu, međutim, da su uvjereni da će grad uspjeti preokrenuti takav silazni trend, ali za koliko vremena?

Premda grad pokazuje znakove oporavka, kao što su na primjer ponovno otvaranje muzeja koje je počelo krajem augusta te najavljeno otvaranje restorana krajem septembra, to bi ipak moglo potrajati tri godine, smatra Brewer, prenoseći mišljenje agenata za prodaju nekretnina.

Dok se to ne dogodi, manje od dva mjeseca od predsjedničkih izbora, opisana kriza postala je jedna od tema u političkoj bitki s Trumpovom vladom.

Republikanski predsjednik ponavlja da je povećanje kriminala u toj demokratskoj utvrdi, u kojoj je i sam rođen, posljedica nesposobnosti i slabosti njegovih izabranih vlasti. U utorak je tako optužio gradonačelnika i guvernera New Yorka da „uništavaju” grad.

Njujorški zvaničnici krivnju pak prebacuju na njega i republikance, jer odbijaju odobriti milijarde dolara New Yorku, kao i drugim demokratskim gradovima, kako bi popunili goleme rupe u budžetu.

„Trump pokušava ubiti New York, to je lično, to je psihološki motivirano“, kazao je u utorak Cuomo.

Izvor: Agencije