Migranti sa ‘Maerska’ prebačeni na humanitarni brod

Više od 300 migranata poginulo je ove godine u pokušaju prelaska Meditarana nastojeći stići na evropsko kopno (EPA)
Više od 300 migranata poginulo je ove godine u pokušaju prelaska Meditarana nastojeći stići na evropsko kopno (EPA)

Grupa 27 migranata koja je više od mjesec dana provela na tankeru “Maersk Etienne” sigurno je premještena na brod nevladinog udruženja “Mediterranea”.

Posada tankera spasila je migrante iz drvene barke 4. augusta nedaleko od Malte.

Danima su plutali, a barka je potonula odmah nakon operacije spašavanja, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

Tankeru je izdana uputa da spasi migrante dok je bio u zaljevu Gabes (Malta), na putu iz Genove do luke La Skhira u Tunisu.

Malteške, italijanske i libijske vlasti nisu dopustile iskrcavanje migranata te je operator tankera Maersk Tankers zatražio pomoć humanitarnog broda “Mediterranea” da procijeni zdravlje migranata, među kojima je bila i trudnica.

Migrantima treba hitna njega

“Do premještanja migranata došlo je nakon procjene da im je potrebna hitna njega u primjerenim medicinskim ustanovama”, saopćio je Maersk Tankers.

Godinu 2020. obilježava novi rast pokušaja dolazaka migranata centralnom mediteranskom rutom, koja se smatra najsmrtonosnijom na svijetu, a potencijalni migranti isplovljavaju najviše iz Libije i susjednog Tunisa.

Više od 300 migranata poginulo je ove godine u pokušaju prelaska Meditarana, nastojeći stići na evropsko kopno, procjenjuje Međunarodna organizacija za migracije (IOM).

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO