Lavrov: Destruktivne aktivnosti SAD-a podrivaju globalnu stabilnost

Sergej Lavrov i Wang Yi: Vjerujemo kako destruktivne aktivnosti Sjedinjenih Američkih Država dovode do porasta tenzija u raznim dijelovima svijeta (EPA)
Sergej Lavrov i Wang Yi: Vjerujemo kako destruktivne aktivnosti Sjedinjenih Američkih Država dovode do porasta tenzija u raznim dijelovima svijeta (EPA)

Rusija i Kina vjeruju kako destruktivne aktivnosti Sjedinjenih Američkih Država dovode do porasta tenzija u raznim dijelovima svijeta, izjavio je danas ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov, prenosi agencija Tanjug pozivajući se na ruske kolege.

„Ukazali smo na destruktivne aktivnosti Washingtona koje podrivaju globalnu stratešku stabilnost“, rekao je Lavrov na konferenciji za novinare nakon razgovora sa kineskim kolegom Wangom Yiem u ruskoj prijestolnici Moskvi, javio je TASS.

„Te aktivnosti dovode do porasta tenzija u raznim dijelovima svijeta, posebno duž granica Rusije i Kine“, naveo je ruski šef diplomatije.

Sastanak sa indijskim kolegom

Dan ranije, Lavrov i Yi bili su učesnici sastanka Šangajske organizacije za saradnju (SCO) u Moskvi na kojoj su učestvovali ministri vanjskih poslova. Također, imali su trilateralni sastanak sa indijskim kolegom Subrahmanyamom Jaishankarom.

Ranije jutros je TASS objavio kako su Lavrov i Yi, odnosno njihova ministarstva, održali stalne kontakte uprkos pandemiji korona virusa.

Najavljeno je kako će se na današnjem sastanku razgovarati o „aktuelnom stanju i prilikama rusko-kineskog partnerstva u uvjetima teške epidemiološke situacije, kao i o praktičnim pitanjima bilateralne agende“.

Izvor: Agencije


Povezane

Šta stoji iza meteža o novom iransko-kineskom partnerstvu?

Preuveličavanjam obima i ambicija potencijalnog sporazuma, američki mediji ponovo raspiruju plamen rata.

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO