Kina i Indija se dogovorile o povlačenju vojske sa sporne granice

Kina i Indija međusobno su se optužile za paljbu u zrak tokom sukoba (EPA)
Kina i Indija međusobno su se optužile za paljbu u zrak tokom sukoba (EPA)

Kina i Indija objavile su u petak da su se dogovorile ublažiti tenzije na spornoj himalajskoj granici te da će poduzeti korake kako bi obnovile “mir i spokoj”, poslije diplomatskog sastanka u Moskvi, prenosi Hina.

Kineski dužnosnik Wang Yi i indijski ministar vanjskih poslova  Subrahmanyam Jaishankar sastali su se u Moskvi u četvrtak i došli do konsenzusa u pet točaka, koji uključuje sporazum o povlačenju vojski s obje strane te ublažavanju tenzija, rekle su dvije zemlje u zajedničkoj izjavi. 

Konsenzus se dogodio na sastanku Šangajske organizacije za saradnju, nakon sukoba u graničnom području zapadne Himalaje ranije ove sedmice. 

Jaishankar je rekao Wangu da bi se vojska trebala povući s “područja napetosti”, kako se situacija ne bi pogoršala, rekao je indijski izvor. Protivničke vojske se nalaze na nekim mjestima udaljene jedva sto metara jedna od druge.

Zaustaviti provokacije

Wang je rekao Jaishankaru da je “imperativ odmah zaustaviti provokacije kao što su pucanje i druge opasne radnje koje krše obaveze obiju strana”, reklo je kinesko ministarstvo vanjskih poslova u izjavi u petak. 

Kina i Indija međusobno su se optužile za paljbu u zrak tokom sukoba, što je povreda dugotrajnog protokola kojim je dogovoreno da se na osjetljivoj granici ne koristi vatreno oružje. 

U lipnju, tenzije su također prerasle u granični sukob u kojemu je poginulo 20 indijskih vojnika, dok je Kina imala neodređen broj žrtava.

Sastanak ministara trajao je dva sata te je bio posljednji diplomatski pokušaj da se spriječi sukob između dviju najmnogoljudnijih zemalja na svijetu.

Rat zbog granice iz 1962.

Indija i Kina ratovale su zbog granice 1962. i zajednički polažu pravo na hiljade kvadratnih kilometara teritorija koji se protežu od pustinja Ladakh na zapadu do šuma planinskih zaravni na istoku.

Jaishankar je rekao Wangu da je Indija dubinski zabrinuta po pitanju gomilanja kineskih snaga na liniji stvarne kontrole na nejasno određenoj granici.

“Kineska strana nije dala uvjerljivo objašnjenje za svoj angažman”, citirao je Jaishankara indijski vladin izvor. 

Vojnici Narodnooslobodilačke armije Kine (PLA) pokušali su se u ponedjeljak navečer približiti indijskim vojnicima na Liniji stvarne kontrole (LAC), de facto granici u regiji Ladakh, saopćila je indijska vojska. 

“Kad su ih indijski vojnici odvratili, vojnici PLA ispalili su nekoliko pucnjeva u zrak u pokušaju zastrašivanja vlastitih snaga”, navodi indijska vojska i dodaje da je Indija bila suzdržana.

Vojska spremna ako diplomacija zakaže

“Ni u jednom trenutku indijska vojska nije prešla LAC niti je upotrijebila ikakva agresivna sredstva”, rekla je vojska. 

China's Global Times, utjecajni tabloid koji objavljuju službene novine kineske vladajuće Komunističke partije, prijavile su u srijedu da PLA pomiče vojnike, bombardere i oklopna vozila na granicu. 

Kineski državni mediji također su nedavno izvijestili o naoružanim vježbama PLA paravojske na Tibetu.

“Kineska strana mora biti u potpunosti pripremljena za poduzimanje vojne akcije ako diplomatski pregovori propadnu, a njezina vojska u prvim redovima mora biti u stanju odgovoriti na hitne situacije te biti spremna boriti se u svakom trenutku”, rečeno je u novinama.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO