EU produžio sankcije ruskim kompanijama i pojedincima

Evropska unija ima odvojene sankcije usmjerene na rusku ekonomiju (EPA)
Evropska unija ima odvojene sankcije usmjerene na rusku ekonomiju (EPA)

Evropska unija produžila je za šest mjeseci sankcije ruskim kompanijama i pojedincima, optužujući ih za povredu teritorijalnog integriteta Ukrajine, saopćeno je iz Brisela.

U saopćenju je navedeno da se zabrane putovanja i zamrzavanje imovine za 175 ljudi i 44 “entiteta”, koje uglavnom čine kompanije, banke, udruženja ili druge organizacije, biti produženi do 15. marta sljedeće godine, prenosi Beta.

Evropska unija je uvela sankcije Rusiji poslije aneksije Krima 2014. godine i odbija priznati tamošnju vlast Moskve.

Evropska unija ima odvojene sankcije usmjerene na rusku ekonomiju i druge restriktivne mjere povezane s pripajanjem Krima i Sevastopolja.

Finansijski, energetski i odbrambeni sektor

Sankcije koje se odnose na ruski finansijski, energetski i odbrambeni sektor, kao i na robu koja se može koristiti i u civilne i vojne svrhe, EU je krajem juna produžila do 31. januara.

Među onima kojima su sada produžene sankcije jer nastavljaju “podrivati ili ugrožavati teritorijalni integritet, suverenitet i nezavisnost Ukrajine” je i nekoliko političara na Krimu i u Sevastopolju i ruski zvaničnici optuženi da podržavaju odluku o razmještanju trupa u Ukrajinu ili njihove akcije.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO