Britanski trgovinski sporazum s Japanom, prvi poslije Brexita

Očekuje se da sporazum poveća britansku trgovinu s Japanom za procijenjenih 15,2 milijardi funti (EPA)
Očekuje se da sporazum poveća britansku trgovinu s Japanom za procijenjenih 15,2 milijardi funti (EPA)

Velika Britanija je objavila “historijski” trgovinski sporazum s Japanom, slaveći ga kao svoj prvi veliki trgovinski sporazum nakon zvaničnog napuštanja Evroske unije.

Sveobuhvatni sporazum o ekonomskom partnerstvu Velike Britanije i Japana dogovoren je tokom videorazgovora između britanske ministrice za međunarodnu trgovinu Liz Truss i japanskog ministra vanjskih poslova Toshimitsu Motegija, prenosi Fena.

“Povratili smo kontrolu nad našom trgovinskom politikom i nastavit ćemo djelovati kao zemlja izvan EU-a”, objavio je u tweetu premijer Boris Johnson.

Očekuje se da sporazum poveća britansku trgovinu s Japanom za procijenjenih 15,2 milijardi funti, saopćila je vlada.         

“Ovo je historijski trenutak za Veliku Britaniju i Japan, kao naš prvi veliki trgovinski sporazum nakon Brexita”, navodi Truss u izjavi za javnost.

Sporazum će potvrditi parlamenti

“Sporazum koji smo dogovorili, u rekordnom vremenu i u izazovnim okolnostima, ide daleko izvan postojećeg sporazuma [Japana] s EU-om, jer osigurava nove pobjede za britanske firme u našoj velikoj proizvodnoj industriji hrane i pića i tehnološkoj industriji”, kazala je ona.

Sporazum će potvrditi parlamenti dvije zemlje i stupit će na snagu do kraja godine, kada Velika Britanija prestane biit obavezana trgovinskim pravilima EU, saopćila je vlada.

Velika Britanija je zvanično napustila EU 31. januara i ušla je u prelazni period do kraja godine, tokom kojeg još pripada jedinstvenom tržištu i carinskoj uniji EU-a.

Johnson je najavio da će osigurati liberalne trgovinske sporazume nakon Brexita sa Sjedinjenim Američkim Državama i drugim ekonomijama koje nisu članice EU-a, prenosi agencija dpa.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO