Trump se hvalio da je ‘spasio glavu’ saudijskom prestolonasljedniku

Woodward je u utorak objavio svoju novu knjigu "Bijes" (EPA)

Donald Trump hvalio se da je “spasio glavu” prestolonasljedniku Saudijske Arabije Mohammedu bin Salmanu koga američki Kongres optužuje za ubistvo saudijskog novinara Jamala Khashoggija, pokazuju dijelovi intervjua kojeg je američki predsjednik dao Bobu Woodwardu, prenosi Hina.

“Spasio sam mu glavu”, rekao je 22. januara republikanski milijarder Woodwardu koji je u utorak objavio svoju novu knjigu “Bijes”.

“Uspio sam postići da ga Kongres ostavi na miru. Uspio sam ih zaustaviti”, dodao je, prenosi u četvrtak informativni portal Business Insider.

Jamal Khashoggi, saradnik Washington Posta i kritičar saudijskog režima, ubijen je u oktobru 2018. u konzulatu svoje zemlje u Istanbulu, gdje je došao po dokument. Njegovo tijelo, isječeno u komadiće, nikada nije pronađeno.

Ubistvo je gurnulo saudijsku monarhiju u tešku diplomatsku krizu i narušilo ugled princa s nadimkom “MBS” kojeg turski i američki dužnosnici optužuju da je njegov naručitelj.

Američki senatori, pa i u predsjednikovom republikanskom taboru, službeno su proglasili princa “odgovornim” za ubistvo. No Donald Trump mu je uvijek davao podršku.

Kada ga je Bob Woodward upitao o tom ubistvu, američki predsjednik isprva je htio skrenuti s teme. “Da, ali Iran ubija 36 ljudi svaki dan…”, rekao je, pokazuju dijelovi intervjua objavljeni u četvrtak.

Saudijska Arabija potrošila milijarde

Pod pritiskom sagovornika na kraju je insistirao na tome da je “MBS” negirao sve optužbe.

“Uvijek je govorio da to nije učinio. I iskreno sretan sam što to kaže, nije nikada rekao da je to učinio”, rekao je Trump.

“Vjerujete li da je to učinio?”, ponovno je upitao novinar.

“Ne, kaže da nije”, odgovorio je Donald Trump.

“Znam, ali vjerujete li mu doista?”

“Odlučno je rekao da nije to učinio”, zaključio je predsjednik Trump, a zatim je još jednom istakao da je Saudijska Arabija potrošila milijarde dolara kupujući američke proizvode, kako bi opravdao važnost očuvanja veza s tim saveznikom.

Izvor: Agencije