Slovenija skratila vrijeme trajanja karantina pri ulasku u zemlju

Produženo je sa 36 na 40 sati vrijeme u kojemu pri ulasku u Sloveniju ili prilikom tranzita vrijedi negativan test na COVID-19 (EPA)

Slovenska Vlada skratila je u četvrtak vrijeme obaveznog karantina za ulazak u zemlju iz destinacija rizičnih za zarazu korona virusom sa dosadašnjih 14 na 10 dana.

Odluka o skraćivanju karantina stupa na snagu od ove nedjelje, kazao je na konferenciji za novinare u Ljubljani Vladin glasnogovornik za COVID-19 Jelko Kacin, prenosi Hina.

Uz to, prema novoj odluci Vlade, produženo je sa 36 na 40 sati vrijeme u kojemu pri ulasku u Sloveniju ili prilikom tranzita vrijedi negativan test na COVID-19, obavljen u članici Evropske unije ili instituciji čije testove kao valjane priznaje Slovenija.

Na taj je način Vlada prihvatila sugestije epidemiologa iz Vladinog tima da je takva promjena mjere povoljna za ekonomiju, a neće donijeti poseban rizik za povećanje zaraza u Sloveniji.

Unosa virusa izvana gotovo nema

Prvi je razlog da je zadnjih dana unos virusa iz drugih zemalja minimalan i većinom posljedica lokalnih transmisija te što se kod onih kojima je određen karantin većina simptoma, ako su zaraženi, pojavi već nakon petog dana u izolaciji.

“Unosa virusa iz inostranstva praktično nema, virus se širi prvenstveno unutar zemlje, a glavna su žarišta škole i domovi za starije i nemoćne”, kazao je Kacin.

U zadnja dva dana Slovenija je s malo više od 5.000 testova, znatno više nego ranijih dana, potvrdila 156 novih slučajeva zaraze i veći broj hospitalizacije od uobičajenih, no novih smrtnih slučajeva nije bilo, pa broj preminulih od početka epidemije ostaje 135.

Izvor: Agencije