Mađarska kupila njemačka borbena vozila Lynx za dvije milijarde eura

Lynx je borbeno vozilo pješadije nove generacije modularnog dizajna (Rheinmetall-Defence.com)

Mađarska je sklopila ugovor sa kompanijom Rheinmetall za kupovinu borbenih vozila pješadije nove generacije Lynx u vrijednosti većoj od dvije milijarde eura, saopćio je taj njemački koncern.

Lynx je borbeno vozilo pješadije nove generacije modularnog dizajna  a mađarsko Ministarstvo odbrane naručilo je 218 vozila Lynx KF41 i devet oklopnih vozila za izvlačenje Buffalo.

Prva serija biće isporučena iz Njemačke a većina će potom biti proizvedena u mađarskoj fabrici, u zajedničkom vlasništvu Budimpešte i Rheinmetalla.

Mađarska je prva članica NATO-a i Evropske unije koja se opredijelila za ovo vozilo. Za razliku od ostatka regije ova zemlja proteklih godina kupuje isključivo sofisticiranu vojnu opremu nove generacije.

Kroz program modernizacije “Zrinski 2026” za pola milijarde eura već su naručena 44 tenka Leopard 2A7 i 24 samohodne haubice PzH-2000 od Njemačke.

Sada će doći i Lynx, a ugovor obuhvata proizvodnju i servis opreme uključujući simulatore, obuku i angažman instruktora kao i prvu seriju rezervnih dijelova.

Opremljena vozila

Lynxovi će biti opremljeni topovima kalibra 30 mm na modularnoj kupoli Lance koju je razvila kompanija Rheinmetall. Pored topa kupola ima integrirane lansere protuoklopnih raketa Spike i dronova.

U prvoj fazi Mađarskoj će biti isporučeno 46 borbenih vozila pješadije i devet vozila za izvlačenje. Isporuka će biti završena do 2023. godine. U drugoj fazi dodatnih 172 vozila Lynx će biti proizvedeni u Mađarskoj.

Zbog toga će Mađarska vlada i Rheinmetall formirati zajedničku kompaniju koja će otvoriti proizvodni pogon u toj zemlji.

Lynxovi su borbena vozila pješadije nove generacije koja karakterizira modularnost. Na šasiji vozila mogu da se postave rješenja za najraznovrsnije zadatke: od borbenog vozila pješadije, oklopnog transportera, komandnog vozila, minobacača do saniteta.

Promjena konfiguracije moguća je u roku od nekoliko sati.

Prema navodima proizvođača, Lynx nudi visoko stepen zaštite posade i vojnika od improviziranih eksplozivnih naprava, direktne i indirektne vatre, kasetne municije i protuoklopnih projektila.

Izvor: Agencije