Guterres zatražio još 35 milijardi dolara za program WHO-a protiv COVID-a 19

Dosad su prikupljene tri milijarde dolara, rekao je Guterre, nazivajući to 'finansiranjem sjemenja' (EPA)
Dosad su prikupljene tri milijarde dolara, rekao je Guterre, nazivajući to 'finansiranjem sjemenja' (EPA)

Generalni sekretar Ujedinjenih naroda Antonio Guterres zatražio je još 35 milijardi dolara, uključujući 15 milijardi u sljedeća tri mjeseca, za program “ACT Accelerator” Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) kojim se podržava razvoj vakcina, liječenje i dijagnostika COVID-a 19.

Dosad su prikupljene tri milijarde dolara, rekao je Guterres na događaju prenošenom online u četvrtak nazivajući to “finansiranjem sjemenja”, što je manje od 10 posto svote koju WHO treba za program formalno nazvan Acces to COVID-19 Tools (ACT) Accelerator, prenosi Hina.

Novčana podrška je dosad zaostajala za ciljevima, a države i vlade uključujući Evropsku uniju, Veliku Britaniju, Japan i Sjedinjene Američke Države sklapaju bilateralne dogovore za vakcine, što je ponukalo Guterresa i glavnog direktora WHO-a Tedrosa Adhana Ghebreyesusa da pozove države na veći doprinos.

“Sada nam je potrebno još 35 milijardi”, rekao je Guterres tokom sastanka vijeća osnovanog da ACT Accelerator dobije zamah.

Podrška EK-a

“Zaista je potrebna hitnost zbog tih brojki. Bez dodatnih petnaest milijardi dolara tijekom sljedeća tri mjeseca, s tim da se počne odmah, izgubit ćemo tu mogućnost”, rekao je.

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen obećala je podršku, a u augustu je već obećala 400 miliona eura.

“Teško je naći potrebniji slučaj za ulaganje. Evropska unija će ostati duboko i potpuno posvećena uspjehu ACT Acceleratora”, rekla je von der Leyen. “Svijet ga treba, mi ga trebamo”.

Tedros je ponovio poziv na povećanje kliničkih testova za COVID-19. AstraZeneca je ove sedmice pauzirala kasnu fazu ispitivanja o potencijalnoj vakcini nakon što se razbolio sudionik u Velikoj Britaniji.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO