AstraZeneca: Rezultati vakcine mogući do kraja godine

Svjetska zdravstvena organizacija označila je vakcinu koje AstraZeneca razvija u saradnji s Univerzitetom Oxford najobećavajućom (EPA)

Ako uskoro dobije dozvolu za nastavak kliničkih ispitivanja, farmaceutska kompanija AstraZeneca bi do kraja godine trebala znati da li njena eksperimentalna vakcine štiti ljude od novog korona virusa SARS-CoV-2, uzročnika bolesti COVID-19, saopćio je u četvrtak izvršni direktor kompanije.

Vlade brojnih zemalja, očajne u nastojanju da zaustave pandemiju COVID-19, koja je do sada usmrtila više od 900.000 ljudi te nanijela golemu ekonomsku i društvenu štetu, polažu velike nade u vakcinu.

Pale dionice kompanije

No, britanski proizvođač lijekova AstraZeneca prekinuo je ove sedmice završnu fazu ispitivanja moguće vakcine, nakon što je jedan sudionik razvio neželjene simptome koji se povezuju s transverzalnim mijelitisom, akutnom upalom leđne moždine.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) označila je vakcinu koje AstraZeneca razvija u saradnji s Univerzitetom Oxford najobećavajućom vakcinom protiv korona virusa, prenosi Hina.

Direktor kompanije Pascal Soriot je kazao da AstraZeneca još ne zna dijagnozu oboljelog sudionika ispitivanja te da je potrebno provesti dodatne pretrage da bi se utvrdilo da li se radi o transverzalnom mijelitisu.

Prema njegovim riječima, dijagnoza će biti predana na uvid i ocjenu nezavisnom odboru za sigurnost lijekova, koji će odlučiti o nastavku ispitivanja.

Nakon vijesti o prekidu ispitivanja zbog sumnji u sigurnost vakcine, dionice Astre Zeneca na berzi su u srijedu pale.

Ranija istraživanja, u koje je bilo uključeno više od 1.000 ljudi, pokazala su da je vakcina sigurna i da proizvodi imunitet.

U oksfordsku vakcinu polažu se velike nade, a Evropska unija je već osigurala pravo na kupovinu do 400 miliona doza u slučaju njeneog odobrenja.

U programu učestvuje 60.000 ljudi

U programu ispitivanja vakcine trebalo bi ukupno sudjelovati do 60.000 ljudi, što je dovoljno veliki broj da se uoče rijetke neželjene posljedice.

Slučajevi transverzalnog mijelitisa nakon vakcinacije su zabilježeni i prije, a radilo se o vakcinama protiv hepatitisa B, difterije-tetanusa-hripavca te ospica-zaušnjaka-rubeole, no vakcine su i dalje na tržištu.

Stručnjaci tvrde da je problematično povezivati takvu autoimunu reakciju sa samo jedim faktorom poput vakcine, jer je u igri više imunoloških, hormonalnih i okolišnih faktora.

Izvor: Agencije