SAD: Cijenimo odnose s Dohom

Pomoćnik američkog državnog sekretara za bliskoistočne poslove David Schenker opisao je Državu Katar kao važnog saveznika svoje zemlje (QNA)
Pomoćnik američkog državnog sekretara za bliskoistočne poslove David Schenker opisao je Državu Katar kao važnog saveznika svoje zemlje (QNA)

Pomoćnik američkog državnog sekretara za bliskoistočne poslove David Schenker naglasio je važnost snažnog partnerstva između Države Katar i Sjedinjenih Američkih Država, napominjući da je Katar važan partner u regiji.

U videokonferenciji za novinare održanoj u ponedjeljak s lokalnim medijima povodom njegove posjete Dohi, Schenker je pohvalio napore Države Katar kao djelotvornog partnera u borbi protiv finansiranja terorizma, kroz njene napore, stavove i zakone, ističući da ti napori doprinose sprečavanju finansiranja fenomena terorizma.

Dodao je da je Katar važan član Globalne koalicije protiv ISIS-a, hvaleći katarsku predanost i partnerstvo sa SAD-om na svim nivoima.

Pomoćnik američkog državnog sekretara za bliskoistočne poslove naglasio je važnost djelotvorne uloge Katara u borbi protiv terorizma, naglasivši da je to prijeko potrebna uloga, a posebno uloge Katara u naporima u borbi protiv finansiranja terorizma, napominjući da Washington cijeni napore Dohe u borbi protiv terorizma u okviru partnerskih i kooperativnih odnosa između Katara i Sjedinjenih Američkih Država.

Schenker je naglasio važnost vojne i sigurnosne saradnje između Katara i Sjedinjenih Američkih Država, naglasivši da ta saradnja doprinosi uspostavljanju mira u regiji Bliskog Istoka, te bliskom i efikasnom rješavanju problema u toj regiji.

Opisao je Državu Katar kao važnog saveznika svoje zemlje, naglasivši da dvije zemlje rade rame uz rame na svim međunarodnim forumima i organizacijama.

Uključenost SAD-a u rješavanju zaljevske krize

Kao odgovor na pitanje Katarske novinske agencije (QNA) o zaljevskoj krizi, Schenker je rekao da Sjedinjene Američke Države na najvišim nivoima, bilo u Bijeloj kući ili u State Departmentu, odlučno nastoje riješiti ovu krizu i okupiti sve kako bi kroz dijalog postigli zajednički jezik.

Dodao je da zaljevska kriza ne služi interesima zaljevskih država, već  interesima nekih drugih strana u regiji, naglasivši da američka administracija naporno radi na rješavanju krize što je prije moguće.

Izrazio je nadu u rješavanje krize, što bi dovelo do jedinstvene zaljevske pozicije u suočavanju s izazovima, objasnivši da su Sjedinjene Američke Države uključene u razgovore sa svim stranama o otvaranju zračnog prostora i obnavljanju diplomatskih odnosa između Katara i zemalja koje sprovode blokadu, te naglašavajući entuzijazam njegove zemlje u vezi rješavanje krize.

David Schenker pohvalio je ulogu Katara u afganistanskim mirovnim pregovorima, bilo između Sjedinjenih Američkih Država i talibanskog pokreta, što je rezultiralo potpisivanjem mirovnog sporazuma u februaru u Dohi, bilo u vezi s unutar-afganistanskim dijalogom.

Schenker je naglasio da je Katar važan partner koji gura mirovni proces i dijalog u Afganistanu naprijed. “Sjedinjene Države to cijene i zahvaljuju se Kataru na naporima u tom pogledu”, nastavio je, radujući se što će ugostiti i unutar-afganistanski dijalog u Dohi.

Što se tiče strateškog dijaloga dviju zemalja, Pomoćnik američkog državnog sekretara za bliskoistočne poslove naglasio je važnost strateškog dijaloga za obje strane, napominjući da je to diverzificiran dijalog koji uključuje ekonomsko, sigurnosno i vojno područje, kao i investicije i saradnju u oblastima obrazovanja, kulture, zdravstva, napore u borbi protiv izbijanja pandemije koronavirusa i drugi.

Schenker je dodao da je strateški dijalog vrlo važan za bilateralnu saradnju između Katara i Sjedinjenih Američkih Država i ukazao na važna područja u okviru strateškog dijaloga, uključujući trgovinu, investicije, kulturu, radne zakone, regionalnu sigurnost, odbrambenu saradnju, borbu protiv terorizma i posebno zdravstveno područje, pored regionalnih pitanja i drugih područja koja bi trebalo razvijati. “Ove godine bit će potpisan sporazum vezan za kulturne odnose koji se podudara s Godinom kulture i kulturnim odnosima dviju strana,” rekao je.

Pomoćnik američkog državnog sekretara za bliskoistočne poslove naglasio je važnost trgovine između Katara i Sjedinjenih Američkih Država, napominjući da je to jedno od najvažnijih područja na stolu za diskusiju i tokom strateškog dijaloga.

Raste obim trgovine između dvije zemlje

Napomenuo je da je obim trgovine između dvije zemlje porastao za 35 posto tokom 2019. godine, dodajući da u budućnosti ima mnogo toga da se radi, pored jačanja vojnih i odbrambenih odnosa između dviju zemalja, i da se treba raditi na tome da region bude stabilniji.

Ukazao je na razgovore o saradnji na polju obrazovanja i na mogućnost povećanja broja katarskih učenika koji se obrazuju u Sjedinjenim Američkim  Državama, naglasivši da ova saradnja doprinosi jačanju odnosa dva prijateljska naroda, uz raspravu koja se odnosi na regionalna pitanja od zajedničkog interesa, uključujući mir u Afganistanu.

Pomoćnik američkog državnog sekretara za bliskoistočne poslove napomenuo je da će mu sljedeća stanica biti Libanon, izražavajući u tom kontekstu svoju zahvalnost katarskom emiru šeiku Tamimu bin Hamadu Al-Thaniju na važnoj podršci i pomoći koju je Katar pružio Libanonu nakon eksplozija luke u Bejrutu.

Naglasio je da Sjedinjene Američke Države cijene svoje odnose s Dohom na svim nivoima, što pomaže regiji da bude stabilnija i sigurnija. Također je pohvalio katarske humanitarne napore svugdje u svijetu i njegovu veliku ulogu u pružanju podrške i pomoći međunarodnoj humanitarnoj zajednici.

Odsustvo američke uloge u bliskoistočnim krizama

Kao odgovor na pitanje QNA o razlogu odsustva američke uloge u bliskoistočnim krizama poput tursko-grčke, libijske i jemenske krize, Schenker je potvrdio puno sudjelovanje svoje zemlje u regionalnim pitanjima, uključujući sukob u Libiji.

Napomenuo je da Sjedinjene Američke Države rade s evropskim partnerima na rješavanju ove krize koja se pogoršava, upozoravajući istovremeno da je libijska kriza postala globalna nakon ulaska regionalnih i međunarodnih strana u sukob.

Pozvao je sve paravojne snage da napuste Libiju, dodajući da je njegova zemlja uključena u napore za uspostavljanje mira, među kojima je najvažniji berlinski put (the Berlin track), asocirajući na međunarodnu konferenciju u Berlinu početkom 2020.

Izvor: Agencije


Više iz rubrike Svijet
POPULARNO