Lukašenko nepoželjna osoba za baltičke zemlje

Bjeloruska policija koristi nasilne metode da uguši proteste opozicije (EPA)

Litvanija, Estonija i Latvija upisale su na crnu listu bjeloruskog predsjednika Aleksandra Lukašenka te 29 visokih dužnosnika njegovog režima, optužujući ih za izbornu prevaru i represiju prodemokratskih protesta.

U međuvremenu je Ministarstvo vanjskih poslova Bjelorusije saopćilo da će na ekvivalentan način odgovoriti na sankcije, prenosi Tanjug, pozivajući se na agenciju RIA.

Baltičke zemlje, članice Evropske unije i NATO-a, najavile su sankcije u sklopu koordiniranog napora podrške protestima u susjednoj Bjelorusiji, koji ulaze u četvrtu sedmicu nakon spornih predsjedničkih izbora 9. augusta.

“Šaljemo poruku da moramo učiniti više od objava, izjava, moramo poduzeti konkretne mjere”, rekao je litvanski ministar vanjskih poslova Linas Linkevicius, prenosi Hina, pozivajući se na AFP.

Popis bi mogao biti nadopunjen

Linkevicius je kauao da bi se uskoro popis mogao nadopuniti.

Njegov estonski kolega Urmas Reinsalu je izjavio da baltičke zemlje pokazuju da se “ozbiljno bore protiv kršenja ljudskih prava u Bjelorusiji”.

Evropska unija također priprema zabrane ulaska i zaleđivanje imovine dvadesetak bjeloruskih dužnosnika, što treba potvrditi 27 članica EU-a.

Neke zapadne zemlje EU-a smatraju da bi sankcioniranje Lukašenka moglo pokvariti napore za uspostavu dijaloga između vlasti i opozicije i da bi to gurnulo bjeloruskog predsjednika u naručje Rusije.

Latvija i Litvanija graniče s Bjelorusijom, a u Litvi je u egzilu šefica bjeloruske opozicije Svetlana Tihanovska.

Izvor: Agencije