Khamenei: Emirati izdali islamski svijet sporazumom s Izraelom

Oni su omogućili cionističkom režimu da uđe u regiju i zanemari Palestinu, rekao je Ali Khamenei (EPA)

Ujedinjeni Arapski Emirati izdali su islamski svijet i Palestince postižući sporazum o normalizaciji veza s Izraelom, izjavio je u utorak iranski vrhovni vođa, ajatolah Ali Khamenei.

“Naravno da izdaja UAE-a neće potrajati dugo, ali će stigma zauvijek ostati upamćena. Oni su omogućili cionističkom režimu da uđe u regiju i zanemari Palestinu”, kazao je on, prenosi Fena, pozivajući se na Reueters.

“Emirati će zauvijek biti osramoćeni i nadam se da će se jednog dana probuditi i kompenzirati što su napravili”, rekao je Khamenei.

Ogorčenje među palestinskim čelnicima

Iranske vlasti su kritizirale sporazum postignnut uz američko posredovanje između UAE-a i ljutog neprijatelja Teherana, Izraela, dok su neki zvaničnici upozorili da su UAE i Izrael svojim potezom riskirali stvaranje nove zapaljive situacije na Bliskom istoku.

Izrael i UAE očekuju ekonomske benefite od sporazuma, prvog takvog pakta između jedne arapske zemlje i Izraela u više od 20 godina, koji je sklopljen uglavnim zahvaljujući zajedničkom strahovanju dvije zemlje od Irana.

Sporazum je izazvao ogorčenje među palestinskim čelnicima, koji vjeruju da je dodatno oslabio njihovu borbu za nezavisnom državom.

Izvor: Agencije