Biden: Protestirati ne znači pljačkati

Joe Biden je bivši potpredsjednik Baracka Obame (EPA)

Demokratski kandidat za Bijelu kuću Joe Biden osudio je nasilje tokom protesta protiv rasizma, optuživši protukandidata Donalda Trumpa da raspiruje “žeravicu” društvenih previranja.

“Protestirati ne znači pljačkati. Protestirati ne znači paliti. To nema nikakve veze s protestima. To je anarhija i tačka”, rekao je on u Pittsburghu, prenosi Hina, pozivajući se na AFP.

“Vatra gori, a mi imamo predsjednika koji raspiruje žeravicu, umjesto da gasi vatru”, kazao je bivši potpredsjednik Baracka Obame, koji će se na izborima 3. novembra sučeliti s republikanskim milijarderom.

“Predsjednik već odavno nije moralni autoritet (…) Ne može zaustaviti nasilje, jer ga je godinama poticao”, istaknuo je Biden.

“Donald Trump je toksični element u našoj zemlji već četiri godine”, kada je neočekivano pobijedio na izborima, nastavio je demokratski kandidat, optuživši ga da od tada “truje američke vrijednosti”.

Trump nije uspio zaštititi Ameriku

Republikanski predsjednik na odlasku “nije uspio zaštititi Ameriku”, koju pritišće nekoliko nezapamćenih kriza, pandemija COVID-19 s više od 180.000 umrlih, loše stanje u privredi, val protesta protiv rasizma i policijskog nasilja, koji ponegdje izmiču kontroli.

“A sad želi uplašiti Ameriku… Čitava se njegova predsjednička kampanja svodi na jednu stvar, a to je strah”, kaže Biden.

Sedamdesetsedmogodišnji politički veteran, umjereni kandidat, uzvratio je predsjedniku i njegovom timu, koji su ga nazvali “marionetom” u rukama krajnje ljevice.

“Znate povijest moju i moje porodice. Zapitajte se onda izgledam li kao radikalni socijalist, koji je sklon pljačkašima? Ozbiljno…”, rekao je Biden.

Pošto je u martu naglo prekinuo kampanju zbog pandemije, Biden putovanjem avionom prelazi u višu brzinu i nastavlja obilazak najvažnijih saveznih država koje presuđuju u predsjedničkim izborima.

Izvor: Agencije