Više od 60 osoba nestalo u eksploziji u Bejrutu

Uzrok eksplozije još uvijek nije utvrđen, kazao je libanski predsjednik (EPA)
Uzrok eksplozije još uvijek nije utvrđen, kazao je libanski predsjednik (EPA)

Više od 60 ljudi i dalje se vodi kao nestalo u nedavnoj eksploziji skladišta amonijevog nitrata u luci u Bejrutu, saopćilo je libansko Ministarstvo zdravlja.

“Broj poginulih je 154, od kojih 25 još nije identificirano”, navelo je ministarstvo i dodalo da se za 60 nestalih osoba još traga, prenosi Beta.

Ministarstvo je navelo da je u eksploziji koja se dogodila u utorak povrijeđeno više od 5.000 osoba od kojih je 120 i dalje u kritičnom stanju.

Za nedjelju je predviđena međunarodna donatorska konferencija u cilju prikupljanja hitne humanitarne pomoći za stanovništvo Bejruta.

Libanski predsjednik Michel Aoun u petak je kazao da će istraga o najvećoj eksploziji u historiji Bejruta ispitati je li njen uzrok bomba ili neko drugo strano djelovanje.

“Uzrok eksplozije još uvijek nije utvrđen. Postoji mogućnost strane umiješanosti raketom, bombom ili nečim drugim”, kazao je predsjednik Aoun, prenijela je Hina.

Rekao je i da će se pokušati utvrditi da li je do eksplozije došlo zbog nemara ili se radi o nesretnom slučaju. Ranije je predsjednik potvrdio da je visoko eksplozivni materijal godinama bio uskladišten u luci u neadekvatnim uvjetima, bez zaštitnih mjera.

Uzrok eksplozije

Prvi rezultati istrage su, rekao je neimenovani izvor, ukazivali na nemar.

SAD je rekao da ne isključuje napad, a Izrael je odmah nakon događaja objavio da nema ništa s eksplozijom u bejrutskoj luci, negirajući bilo kakvu ulogu u razornoj .

Materijalna šteta koju je prouzročila eksplozija seizmičkih razmjera, uključujući tu i poslovne gubitke koji će uslijediti u postojećoj situaciji, mogli bi narasti do 15 milijardi američkih dolara.

Ekonomija Libana prolazi kroz tešku krizu, valuta je u slobodnom padu, dugovi ne prestaju rastu, a Libanci još od oktobra prošle godine protestiraju protiv političke kaste i okrivljuju ih za loše upravljanje zemljom i državnu korupciju koja ne jenjava više desetljeća.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO