SAD: Učenici se počinju vraćati u škole unatoč epidemiji

Grad New York je objavio da razmišlja o hibridnom modelu po kojemu bi djeca dolazila u školu jedan do najviše tri dana u sedmici (EPA)
Grad New York je objavio da razmišlja o hibridnom modelu po kojemu bi djeca dolazila u školu jedan do najviše tri dana u sedmici (EPA)

S početkom školske godine djeca se fizički vraćaju u školske klupe u nekoliko američkih saveznih država, pa i ondje gdje je korona virus još aktivno prisutan, ali se karantin već morao uvesti nakon pojave bolesti među učenicima.

U Sjedinjenim Američkim Državama školske ustanove u načelu počinju s radom tokom čitavog augusta te su nastale podjele budući da je epidemija još veoma prisutna u zemlji, prenosi Hina.

Veći gradovi, među kojima Chicago, Houston, Los Angeles i Miami, odlučili su se zasad za virtualnu nastavu.

Hibridni model

Guverner savezne države New Yorka, koja je proljetos bila žarište epidemije, ali je uspjela ograničiti njeno širenje, rekao je u petak da škole mogu početi s radom na područjima gdje je stopa pozitivnih na testiranju ispod pet posto, a glavnina te savezne države je danas gotovo jedan posto.

No grad New York koji je objavio da razmišlja o hibridnom modelu po kojemu bi djeca dolazila u školu jedan do najviše tri dana u sedmici, još nije potvrdio kako će nastava izgledati u septembru za 1,1 miliona učenika u tome gradu.

S druge strane, guverneri republikanskih saveznih država traže da se svi učenici vrate u učionice, u skladu sa stajalištem Donalda Trumpa.

Tako su odlučili Mississippi, Georgia, Tennessee i Indiana, gdje je školska godina počela prošle i ove sedmice. Ondje se epidemija stabilizirala jula srpnja i početkom augusta, ali na veoma visokom nivou: te su države još daleko od toga da smanje velik broj zaraženih i umrlih.

Izvor: Agencije


Povezane

Broj zaraženih korona virusom i dalje raste u Sjedinjenim Američkim Državama. Broj preminulih je prešao 130 hiljada, a sve je više zaraženih u saveznim državama od kojih je traženo da ukinu mjere za suzbijanje pandemije. Teksas i Florida bilježe rekordne brojeve od više od deset hiljada slučajeva u jednom danu. Ipak, predsjednik Donald Trump i […]

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO