Huawei obustavlja proizvodnju čipova zbog američkih sankcija

Huawei se našao na udaru američkih sankcija (EPA)

Kineski tehnološki gigant Huawei suočava se sa nestašicom čipova za procesore pametnih telefona zbog američkih sankcija i biće primoran da obustavi proizvodnju svojih najnaprednijih čipova, rekao je jedan od direktora kompanije Richard Yu, prenosi Tanjug.

Prema njegovim riječima, proizvodnja čipa Kirin, koji je dizajnirao Huawei biće obustavljena 15 septembra jer je za njihovu proizvodnju neophodna američka tehnologija.

Dodao je da kompanija nije u mogućnosti da napravi sopstvene čipove.

“To je za nas veliki gubitak. Ovogodišnja generacija Huaweiovih čipova Kirin mogla bi da bude posljednja”, rekao je Yu, prenosi AP.

Sankcije pooštrone u maju

Huawei Tehnologies, jedna od najvećih proizvođača pametnih telefona i opreme za mrežu našao se u centru tenzija između SAD-a i kine oko sigurnosti i tehnologije, u koje je uključena i kineska aplikacija TikTok.

Washington je Huaweiu onemogućio pristup komponentama proizvedenim u SAD-u, kao servisima za mobilne telefone, kao što je Google music.

Sankcije su pooštrene u maju, kada je Bijela kuća zabranila dobavljačima širom svijeta da koriste američku tehnologiju u proizvodnji komponenata za Huawei.

Izvor: Agencije