Američki obavještajac: Kina i Iran ne žele reizbor Trumpa, Rusija kopa protiv Bidena

Kina priželjkuje da Trump ne osvoji drugi predsjednički mandat, jer ga Peking smatra previše nepredvidljivim, kaže Evanina (Reuters)

Visoki dužnosnik američke kontraobavještajne službe je upozorio da će Rusija, Kina i Iran pokušati utjecati na predsjedničke izbore u Sjedinjenim Američkim Državama, pri čemu Rusija već pokušava potkopati izglednog demokratskog kandidata Joe Bidena.

U neuobičajenoj javnoj objavi, direktor Nacionalnog kontraobavještajnog i sigurnosnog centra William Evanina poručio je da te zemlje koriste on-line dezinformacije i druge načine u pokušaju utjecanja na glasače, izazivanja nereda i potkopavanja povjerenja američkih glasača u demokratski proces, prenosi Hina.

Protivnici izvana također bi mogli pokušati umiješati se u američki izborni sistem, pokušavajući sabotirati proces glasanja, krasti izborne podatke ili dovoditi u pitanje valjanost izbornih rezultata, upozorava Evanina.

Ranije višekratne provjere američkih obavještajnih agencija rezultirale su 2017. zaključkom da je Rusija u izbornoj kampanji 2016. djelovala kako bi ojačala poziciju sadašnjeg američkog predsjednika Donalda Trumpa a potkopala šanse njegove protivnice Hillary Clinton. Rusija to negira, a Trump se uvijek naroguši kad to čuje.

Evanina je u petak upozorio da Rusija već ide na bivšeg američkog potpredsjednika Bidena i na ono što smatra antiruskim američkim “establišmentom”.

Tvrdnje o korupciji

Kazao je i da proruski orijentiran ukrajinski političar Andrij Derkach “širio tvrdnje o korupciji” kako bi potkopao Bidenovu kampanju i Demokratsku stranku. Trumpovi zagovaratelji u američkom Senatu pokrenuli su istrage oko umiješanosti Bidenovog sina Huntera u navodne poslovne aktivnosti u Ukrajini.

Evanina je kazao i da “sudionici povezani s Kremljom” također pokušavaju “ojačati kandidaturu predsjednika Trumpa putem socijalnih mreža i ruske televizije”. Njegovo saopćenje najjasnija je sugestija obavještajne zajednice da Rusija preferira jednog od dvojice kandidata u izbornoj utrci 2020.

Po njegovim riječima, Kina priželjkuje da Trump ne osvoji drugi predsjednički mandat, jer ga Peking smatra previše nepredvidljivim. Kako je rekao, Kina pojačava napore da utječe na američku politiku uoči izbora u novembru kako bi pokušala utjecati na smjer američke politike te pritišće američke političare koje smatra protukineskim.

Evanina ističe da Iran vjerojatno koristi on-line taktike poput širenja dezinformacija kako bi diskreditirao američke institucije i predsjednika Trumpa te izazvao nezadovoljstvo kod američkih glasača. “Motivacija Teherana da poduzima takve aktivnosti djelomično je potaknuta percepcijom da bi reizbor predsjednika Trumpa rezultirao nastavkom američkog pritiska na Iran u nastojanju da izazove promjenu režima”, tvrdi Evanina.

Ulaganje napora

Čelnici senatskog odbora za nacionalnu sigurnost, republikanac Marco Rubio i demokrat Mark Warner zahvalili su Evanini na njegovim upozorenjima i dodali da bi svi Amerikanci “trebali uložiti napor da spriječe vanjske sudionike da budu u mogućnosti miješati se u naše izbore, utjecati na našu politiku i potkopavati povjerenje u naše demokratske institucije”.

Glasnogovornik Trumpove izborne kampanje Tim Murtaugh, reagirajući na to saopćenje, kazao da je Trump bio “tvrđi prema Rusiji od ijedne administracije u historiji”. “Ne trebamo niti želimo strano miješanje, a predsjednik Trump će Bidena pošteno pobijediti”, dodao je.

Bit će ovo neobična godina za američke glasače. Očekuje se da će pandemija korona virusa nagnati mnoge glasače u SAD-u da glasaju putem pošte, što bi moglo produžiti vrijeme do objave izbornog pobjednika. Trump se protivi ideji glasanja putem pošte, tvrdeći, suprotno istraživanju, da će to vjerovatno rezultirati izbornom prevarom.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO