SAD uveo carinu od deset posto na aluminij iz Kanade

Trump je Kanadu optužio da 'iskorištava' Sjedinjene Američke Države (EPA)

Američki predsjednik Donald Trump uveo je carinski namet u iznosu od 10 posto na aluminij koji se uvozi iz Kanade, a njegov se potez smatra odgovorom na porast uvoza iz susjedne države.

Trump je već 2018. povećao carinske namete na kanadski čelik i aluminij, no prošle ih je godine odlučio privremeno obustaviti, prenosi Hina.

U govoru održanom u četvrtak u tvornici u Ohiju u kojoj je objelodanio svoju odluku, Trump je Kanadu optužio da “iskorištava” Sjedinjene Američke Države.

U saopćenju Ureda američkog trgovinskog predstavnika stoji da je uvoz iz Kanade “nadrastao historijske nivoe”, čime se opravdava potez koji je bio u pripremi od juna prošle godine.

Novi sporazum

Mjera je uslijedila samo pet sedmica nakon stupanja na snagu novoga sporazuma o slobodnoj trgovini u Sjevernoj Americi (USMCA) između Kanade, Meksika i Sjedinjenih Američkih Država. Trump se svim snagama zalagao za taj sporazum koji je zamijenio Sjevernoamerički sporazum o slobodnoj trgovini (NAFTA) iz 1994.

Trump je pred novim izborima koji će se održati u novembru te zasad ne stoji dobro u ključnim anketama u mnogim saveznim državama, uključujući i one industrijski jake.

U govoru održanom u Ohiju obećao je da će, ako bude ponovno izabran za predsjednika, iskoristiti povećanje carinskih dažbina da bi vratio radna mjesta u SAD. Pritom je vanjskotrgovinske partnere optužio da iz SAD-a odvlače tvornice.

Zamjenica kanadskog premijera Chrystia Freeland u četvrtak je najavila da službena Ottawa kani uvesti jednake carinske tarife prema Americi u znak odmazde zbog Trumpove odluke o uvođenju carine na kanadski aluminij.

Izvor: Agencije