Broj mrtvih u eksploziji u Bejrutu porastao na 154

WHO navodi da se zbog oštećenja bolnica sveukupni broj bolničkih kreveta u Bejrutu smanjio za 500 (EPA)
WHO navodi da se zbog oštećenja bolnica sveukupni broj bolničkih kreveta u Bejrutu smanjio za 500 (EPA)

Broj poginulih u eksploziji u bejrutskoj luci popeo se u petak na 154, javlja državna agencija NNA pozivajući se na libanonskog ministra zdravstva, prenijela je Hina, pozivajući se na Reuters.

Prema riječima ministra Hamada Hasana, svaka peta osoba među 5.000 ozlijeđenih morala je biti hospitalizirana, a 120 ljudi je u kritičnom stanju.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) pozvala je na prikupljanje 15 miliona dolara kako bi se pokrili medicinski troškovi Libana nakon razorne eksplozije u Bejrutu i usred teške ekonomske, te zdravstvene krize koju je izazvala pandemija novog korona virusa.

Uništeno i 17 kontejnera s medicinskom opremom

U eksploziji u Bejrutu uništeno je, između ostalog, i 17 kontejnera sa medicinskom opremom WHO-a, uključujući i zaštitnu opremu.

Pet bejrutskih bolnica na području pogođenom eksplozijom djelomično funkcioniraju ili uopće ne funkcioniraju, a prema preliminarnim izvještajima uništen je i znatan broj ambulanti za primarnu zaštitu.

WHO navodi da se zbog oštećenja bolnica sveukupni broj bolničkih kreveta u Bejrutu smanjio za 500.

Bez domova je ostalo do 300.000 ljudi, među kojima je do 100.000 djece, i njima hitno treba smještaj i hrana.

Izvor: Agencije


Povezane

Libanu prijeti humanitarna kriza nakon eksplozije koja je prije dva dana pogodila Bejrut. Raste zabrinutost da će doći do nestašice hrane nakon uništavanja luke Bejrut, preko koje ta država uvozi gotovo 80 posto namirnica. Brojne zemlje ponudile su pomoć Libanu, a neke su na raspolaganje stavile i svoje medicinske timove. U posjetu Bejrutu došao je […]

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO