Bivši saudijski špijun tvrdi da ga Bin Salmanov tim pokušava ubiti

Jabri tvrdi da je princ Mohammed pokušavao da ga namami da se vrati u Saudijsku Arabiju (Arhiva)

Saudijski prijestolonasljednik Mohammed bin Salman optužen je da je poslao tim elitnih ubica u Kanadu da likvidiraju bivšeg operativca saudijske obaveštajne službe Saada al-Jabrija (61).

U spisima iz predmeta u jednom američkom sudu navodno stoji da je plan o likvidaciji Jabrija skovan nedugo nakon surove likvidacije saudijskog novinara Jamala Khashoggija u Turskoj, prenosi Tanjug, ali je dugogodišnji saudijski obavještajac prije tri godine prebjegao u kanadsku prijestolnicu Toronto gdje od tada živi sa privatnim osiguranjem.

Navodna likvidacija je otkrivena kada je kanadska pogranična policija otkrila pripadnike elitnog tima za likvidacije pri pokušaju ulaska na teritoriju Kanade preko aerodroma u Torontu, navedeno je u spisima američkog suda.

‘Svakako ćemo doći po tebe’

Jabri je godinama bio kontakt između saudijske obaveštajne službe i britanskog MI6 i drugih zapadnih sigurnosnih službi i navodno je predao nadležnima u Washingtonu dokument na 106 stranica o navodnim pokušajima prijestolonasljednika da ga likvidira i time ga spriječi da svjedoči o svojim saznanjima o korupciji i političkim likvidacijama koje je provodio elitni tim plaćenika saudijskog princa nazvan Odred tigrova.

Jabri tvrdi da je princ Mohammed pokušavao da ga namami da se vrati u Saudijsku Arabiju i da mu je jednom prilikom čak poručio “Svakako ćemo doći do tebe”.

Izvor: Agencije