Bejrut: Istraga će utvrditi je li eksploziju izazvala bomba ili strana umiješanost

SAD je rekao da ne isključuje napad, a Izrael je odmah nakon događaja objavio da nema ništa s eksplozijom (EPA)

Libanonski predsjednik Michel Aoun u petak je kazao da će istraga o najvećoj eksploziji u historiji Bejruta ispitati je li njezin uzrok bomba ili neko drugo strano djelovanje, prenosi Hina.

“Uzrok eksplozije još uvijek nije utvrđen. Postoji mogućnost strane umiješanosti raketom, bombom ili nečim drugim”, kazao je predsjednik Aoun.

Rekao je i da će se pokušati utvrditi da li je do eksplozije došlo zbog nemara ili se radi o nesretnom slučaju. Ranije je predsjednik potvrdio da je visoko eksplozivni materijal godinama bio uskladišten u luci u neadekvatnim uvjetima, bez zaštitnih mjera.

Materijalna šteta od 15 milijardi dolara

Prvi rezultati istrage su, rekao je neimenovani izvor, ukazivali na nemar.

SAD je rekao da ne isključuje napad, a Izrael je odmah nakon događaja objavio da nema ništa s eksplozijom u bejrutskoj luci, negirajući bilo kakvu ulogu u razornoj eksploziji u kojoj je poginulo 154 ljudi, a oko 5000 je ozlijeđeno. 

Materijalna šteta koju je prouzročila eksplozija seizmičkih razmjera, uključujući tu i poslovne gubitke koji će uslijediti u postojećoj situaciji, mogli bi narasti do 15 milijardi američkih dolara.

Ekonomija Libanona prolazi kroz tešku krizu, valuta je u slobodnom padu, dugovi ne prestaju rastu, a Libanonci još od oktobra prošle godine prosvjeduju protiv političke kaste i okrivljuju ih za loše upravljanje zemljom i državnu korupciju koja ne jenjava više desetljeća.

Demonstracije protiv vlasti

Na demonstracije su izašli i jučer tokom posjeta francuskog predsjednika Emmanuela Macrona i zatražili od njega da im pomogne da se “oslobode sadašnje vlasti i Hezbolaha”, proiranskog šijitskog pokreta.

Vlada Hasana Diaba, formirana u siječnju 2020. i predstavljena kao kabinet tehnokrata, na udaru je kritika da je podređena stranci predsjednika Michela Aouna, Slobodnom domoljubnom pokretu, i njegovom neuništivom savezniku Hezbolahu (Božja stranka).

Izvor: Agencije


Povezane

Libanu prijeti humanitarna kriza nakon eksplozije koja je prije dva dana pogodila Bejrut. Raste zabrinutost da će doći do nestašice hrane nakon uništavanja luke Bejrut, preko koje ta država uvozi gotovo 80 posto namirnica. Brojne zemlje ponudile su pomoć Libanu, a neke su na raspolaganje stavile i svoje medicinske timove. U posjetu Bejrutu došao je […]

Published On 06 Aug 2020
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO