Ukrajina traži izručenje plaćnika Wagner grupe iz Bjelorusije

Kijev smatra da su neki od osoba u pritvoru ukrajinski državljani (EPA)

Ukrajina je zatražila izručenje 33 plaćenika povezana s ruskom zaštitarskom kompanijom Wagner, koje su krajem jula uhapsile sigurnosne snage Bjelorusije, prenosi Anadolija.

Govoreći na konferenciji za novinare u četvrtak u Kijevu, ministar vanjskih poslova Dmytro Kuleba rekao je da Minsk još nije dao službeni odgovor, ali da je ukrajinska strana “sretna” zbog saradnje s bjeloruskim tijelima za provođenje zakona.

Takođe je dodao da Kijev smatra da su neki od osoba u pritvoru ukrajinski državljani.

U međuvremenu, bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko naložio je vlastima da pozovu ruske i ukrajinske advokate na ispitivanje slučaja.

Bjelorusija privela 33 plaćenika

“Sjedite zajedno, vas troje (advokati Bjelorusije, Rusije i Ukrajine). Učinite kako smatrate prikladnim. Na osnovu naših zakona i međunarodnih pravnih akata, odlučite o tim momcima”, rekao je on.

Sigurnosne snage Bjelorusije privele su krajem jula 33 plaćenika povezana s ruskom zaštitarskom kompanijom Wagner.

Tada je objavljeno da je prema podacima obavještajnih agencija, više od 200 militanata ušlo u tu zemlju kako bi destabilizirali predizbornu kampanju uoči predsjedničkih izbora koji će se održati 9. augusta.

Ova grupa ljudi se u noći 24. jula prvo smjestila u hotel u Minsku, a 27. jula premjestili su se u lokalni sanatorij u Minskoj oblasti.

Prema riječima čelnika sanatorija, ovi posjetioci su se u odnosu na druge ruske turiste neobično ponašali i nosili su istu odjeću koja je ličila na vojne uniforme.

Snage za obavljanje prvljavih zadataka

Nakon saznanja o posjeti ove grupe lječilištu, specijalni timovi Komiteta za državnu sigurnost (KGB) i policija izveli su akciju u kojoj su privedena 32 ruska plaćenika.

U južnom dijelu zemlje istovremeno je također priveden još jedan ruski plaćenik, nakon čega je pokrenuta istraga o prisustvu plaćenika u toj zemlji.

Wagner grupa je ruska kompanija poznata po političkim aktivnostima i slanju svojih plaćenika u Siriju, Ukrajinu, Libiju, ali i druge zemlje Afrike. Wagnerovo ime čulo se za vrijeme ruske protuzakonite aneksije Krima i podrške Moskve separatističkim grupama na istoku Ukrajine.

Prema nekim izvještajima, te snage obavljaju prljave zadatke, kako su ih opisali, na različitim konfliktnim područjima u svijetu.

Izvor: Agencije