Uhapšeno 16 zaposlenih u luci zbog eksplozije u Bejrutu

Eksplozija je izazvana, kako se vjeruje, požarom koji je zahvatio zalihe izuzetno eksplozivnog amonijum-nitrata (EPA)
Eksplozija je izazvana, kako se vjeruje, požarom koji je zahvatio zalihe izuzetno eksplozivnog amonijum-nitrata (EPA)

Libanska državna agencija NNA javila je večeras kako je 16 zaposlenih u bejrutskoj luci pritvoreno poslije eksplozije u utorak u kojoj je poginulo više od 130 ljudi, a hiljade su povrijeđene, prenosi agencija Beta pozivajući se na AP.

Nacionalna novinska agencija je, pozivajući se na sudiju u vojnom sudu Fadija Akikija, navela kako je do sada ispitivano 18 osoba i kako su to sve lučki i carinski zvaničnici kao i osobe zadužene za održavanja hangara gdje je godinama bilo uskladišteno 2.750 tona eksplozivnog materijala.

Akiki je rekao kako je istraga počela ubrzo poslije eksplozije u utorak navečer i da će se nastaviti kako bi se obuhvatili svi osumnjičeni za razornu eksploziju koja je demolirala glavni grad Libana i napravila ogromnu štetu uz ljudske žrtve.

Stalna upozorenje

Eksplozija je izazvana, kako se vjeruje, požarom koji je zahvatio zalihe izuzetno eksplozivnog amonijum-nitrata.

Ova materija je bila lagerovana u luci, navodi se kako su je vlasti ostavile godinama u skladištu uprkos ponovljenim upozorenjima carinskih zvaničnika na opasnost.

U eksploziji u luci u centru Bejruta poginulo je više od 135 ljudi, a povrijeđeno je više od 5.000, ali se strahuje da je broj žrtava veći.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO