Pompeo: Iduće sedmice o produženju embarga na oružje Iranu

Pompeo: SAD će osigurati da se embargo na oružje produži (EPA)

Vijeće sigurnosti UN-a će naredne sedmice glasati o američkom zahtjevu za produženjem međunarodnog embarga na oružje Iranu, kazao je američki državni sekretar Mike Pompeo, uprkos upozorenju nekih diplomata da nedostaje podrška za tu mjeru.

Postojeći embargo na oružje Iranu ističe 18. oktobra, u skladu s Iranskim nuklearnim sporazumom iz 2015. s velikim silama, iz kojeg je Donald Trump povukao SAD 2018. godine.

Rezoluciju SAD-a treba podržati najmanje devet članica Vijeća sigurnosti, nakon čega bi Rusija i Kina bile prisiljene uložiti veto, ako žele spriječiti embargo Iranu.

Embargo ili vraćanje sankcija

Moskva i Peking signalizirali su da će upravo to učiniti, a neke diplomate nisu sigurne čak ni da Washington može osigurati devet glasova, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

“SAD će predložiti na Vijeću sigurnosti rezoluciju o produženju embarga na oružje Iranu”, kazao je Pompeo novinarima i dodao kako će SAD “osigurati da se embargo na oružje produži”.

Ako Washington ne uspije nametnuti embargo, zaprijetio je da će vratiti sve sankcije UN-a protiv Irana, u skladu sa sporazumom iz 2015. godine.

Washington tvrdi da može pokrenuti vraćanje sankcija, budući da rezolucija Vijeća sigurnosti navodi da je SAD sudionik sporazuma s Iranom.

Izvor: Agencije