WHO poziva na oprez oko ruske vakcine

Ruske zdravstvene objavile su u subotu da se pripremaju početi masovnu vakcinaciju protiv korona virusa u oktobru (EPA)

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) pozvala je u utorak Rusiju da slijedi međunarodne smjernice u proizvodnji vakcine protiv COVID-19, nakon što je ta zemlja rekla da će početi s vakcinisanjem stanovništva protiv korona virusa u oktobru, prenosi agencija Hina pozivajući se na dpa.

„Ponekad pojedinačni istraživači tvrde da su nešto pronašli, što je naravno izvanredna novost“, rekao je glasnogovornik WHO-a Christian Lindmeier novinarima.

„Ali između pronalaska ili indicija da se posjeduje vakcina koja djeluje, i vakcine koja je prošla sve faze je velika razlika“, dodao je.

Ruska vakcina nije na WHO-ovoj listi od šest vakcina koje su došle do treće faze kliničkih ispitivanja.

Bez nezavisne provjere

Ruske zdravstvene objavile su u subotu da se pripremaju početi masovnu vakcinaciju protiv korona virusa u oktobru.

Ministar zdravstva Mihail Muraško je kazao da će ljekari i profesori biti prvi koji će primiti vakcinu, a potom postepeno i ostatak stanovništva. Dodao je da je kliničko ispitivanje vakcine razvijene u Rusiji dovršeno te da je u pripremi njegovo odobrenje.

Do sada Rusija nije dala naučne podatke o toj vakcini na nezavisnu evaluaciju, navode agencije.

Istraživački institut za epidemiologiju i mikrobiologiju Gamaleja u Moskvi već je u maju objavio da je razvio vakcinu zu koje kaže da stvara imunitet na korona virus bez negativnih popratnih pojava.

Izvor: Agencije