U Iranu pogubljen još jedan osuđenik

Najmanje pet osoba u Iranu osuđeno je krajem jula na dvostruke smrtne kazne zbog učešća na masovnim protestima 2017 (Reuters)

U Iranu je pogubljen Mustafa Salihi kojem se sudilo za ubistvo pripadnika sigurnosnih snaga tokom masovnih protesta u toj zemlji u decembru 2017. godine.

Jutros je izvršena smrtna kazna zbog ubistva pištoljem Shaha Seniyija, vojnika Revolucionarne garde, javila je Anadolija.

Najmanje pet osoba u Iranu osuđeno je krajem jula na dvostruke smrtne kazne zbog učešća na masovnim protestima u toj zemlji u decembru 2017. godine.

Mehdi Salihi Kaleshahruhi (37), Muhammed Bestami (30), Mejid Nazari Kenderi (28), Hadi Keyani (26) i Abbas Muhammedi (29), za koje je utvrđeno da su umiješani u proteste, osuđeni su na dvostruke smrtne kazne, te zatvorske kazne od po pet godina, javila je tada Agencija aktivista za ljudska prava (HRANA).

Poginulo najmanje 25 osoba

Pet osuđenika bilo je optuženo, između ostalog, za krivična djela “pobuna i remećenje javnog reda i mira”.

Nezadovoljni ekonomskom situacijom u Iranu, demonstranti u gradu Mešhedu protestovali su 28. decembra 2017, a protesti su brzo dobili antivladin karakter i proširili se i na druge gradove te zemlje.

Protesti podrške su počeli na poziv imama i vjerskih vođa.

Tokom demonstracija poginulo je najmanje 25 osoba, a privedeno je oko 5.000 demonstranata.

Izvor: Agencije