U Bejrutu više od 100 mrtvih, proglašava se vanredno stanje

Broj žrtava razorne eksplozije u Bejrutu premašio je 100, dok je povrijeđeno više od 4.000 osoba.

Zvaničnici su objavili da očekuju da ta brojka nastavi rasti, dok spasilačke ekipe u ruševinama nastavljaju tražiti povrijeđene i umrle.

Libanski predsjednik Michel Aoun za srijedu je sazvao hitan sastanak kabineta, te je najavio da će u zemlji u naredne dvije sedmice biti na snazi vanredno stanje.

Ne mogu pronaći riječi da opišem ono što se desilo, kao da smo u horor filmu, rekla je predsjednica Reda medicinskih sestara Bejruta

Vrhovno odbrambeno vijeće Libana predložilo je uvođenje vanrednog stanja i prijenos odgovornosti za sigurnost na vojsku.

U televizijskom izlaganju, predsjednik Aoun je rekao da je odlučio osloboditi sumu od 66 miliona dolara, u budžetu namijenjenu za hitne slučajeve.

‘Rigorozne kazne za odgovorne’

Također je rekao da će biti pokrenula istraga o eksploziji i da će rezultati biti poznati za pet dana. Dodao je da će se odgovorni suočiti s najrigoroznijim kaznama.

Dok se cijeli svijet ujedinio i ponudio Libanu pomoć, američki predsjednik Donald Trump izjavio je da su mu generali rekli da je eksploziju izazvala „neka vrsta bombe“.

„Sreo sam se sa nekim od naših velikih generala i čini se da oni misle da to nije bio događaj izazvan nekakvom fabričkom eksplozijom… Čini se da oni misle da je u pitanju bio napad. Bila je to neka vrsta bombe“, kazao je Trump, prenio je Tanjug, pozivajući se na AP.

Zvaničnici su objavili da očekuju da broj žrtava nastavi rasti, dok spasilačke ekipe u ruševinama nastavljaju tražiti povrijeđene i umrle

Više libanskih zvaničnika je prethodno reklo da je eksploziju u skladištu u bejrutskoj luci najvjerovatnije izazvalo 2.750 tona amonijaka, koji tu više godina bio uskladišten mimo sigurnosnih pravila.

Novinarka Al Jazeere Zeina Khodr iz Bejruta javlja kako je šef opće sigurnosti države, general Abbas Ibrahim, posjetio mjesto eksplozije i kazao kako izgleda da je do nesreće došlo uslijed detonacije jako eksplozivnog materijala koji je bio uskladišten u luci.

Direktor libanske carine Badri Daher rekao je da njegova agencija nije odgovorna za skladištenje amonijum nitrata, te je prst uperio u šefa like Hassana Koraytema.

Potres snage 3,5 stepena

„Oni su odgovorni i mogu reći da je tamo bio materijal koji, u prvom redu, tu nije smio biti“, rekao je.

Njemački centar za geonauke GFZ objavio je da je eksplozija izazvala potres od jačine 3,5 stepena, a on se osjetio čak i na Kipru, koji se nalazi na udaljenosti od 200 kilometara.  

Prema riječima Mirne Doumit, predsjednice Reda medicinskih sestara Bejruta, u libanskom glavnom gradu su potpuno uništene tri bolnice.

EKsplozija se osjetila čak i na Kipru, koji se nalazi na udaljenosti od 200 kilometara  

„Morali smo evakuisati pacijente iz tih bolnica u druge objekte. Uz to, imamo još dvije bolnice koje su djelimično uništene. Ovo je ogromna katastrofa i težak udarac za zdravstveni sistem, koji je ionako krvario,“ rekla je za Doumit za Al Jazeeru iz Libana.

„Ne mogu pronaći riječi da opišem ono što se desilo. Kao da smo u horor filmu“, dodala je.

Nasser Yassin, profesor na Američkom univerzitetu u Bejrutu rekao je Al Jazeeri da sumnja da će libanska vlada sama moći da se nosi sa katastrofom.

„U proteklih nekoliko mjeseci, vidjeli smo da libanska vlada ne donosi ispravne odluke o ekonomiji, finansijama i socijalnoj politici. Zato ne mogu zamisliti da se uspješno nose sa ovom katastrofom“, rekao je.

Iranski predsjednik Hassan Rouhani ponudio je da pošalje medicinsku pomoć Libanu, te je dodao kako je njegova zemlja spremna ponuditi liječenje povrijeđenim.

Izvor: Al Jazeera i agencije