Turska postrožava mjere sprečavanja širenja korona virusa

Broj novooboljelih od COVID-19 potom je počeo opadati, da bi u protekle tri sedmice opet porastao iznad 1.000 (EPA)

Ministarstvo unutrašnjih poslova Turske najavilo je danas nove mjere za suzbijanje širenja korona virusa jer dnevni broj novozaraženih prelazi 1.000, prenosi agencija Tanjug pozivajući se na AP.

Iz Ministarstva navode kako će njihove jedinice provoditi „jedan na jedan monitoring“ ljudi od kojih se zahtijeva da budu u samoizolaciji, posebno u prvih sedam dana.

Upozoravaju kako neće prihvatiti bilo kakve povrede obaveza koje se odnose na nošenje maski i održavanje socijalne distance na okupljanjima poput vjenčanja ili obrezivanja.

Naveli su i kako će okupljanja nakon sahrana biti ograničena.

Kako bi ohrabrili poduzimanje mjera predostrožnosti, firmama i prijevoznim kompanijama koje ispunjavaju sigurnosne zahtjeve bit će dodijeljen logotip „siguran prostor“ nakon tri inspekcije, saopćilo je Ministarstvo.

Obimna inspekcija

Također je saopćeno kako će pripadnici policije pomagati u traženju kontakata u urbanim i pojedinim ruralnim sredinama, dok će u drugim mjestima pomagati nastavnici i imami.

Ministar unutrašnjih poslova Suleyman Soylu napisao je na svom Twitter profilu da će obimna inspekcija biti provedena sutra širom Turske.

Prema posljednjim podacima u Turskoj ima gotovo 235.000 slučajeva korona virusa i 5.765 preminulih.

Broj dnevnih slučajeva pao je ispod 1.000 dnevno prije nego što je Turska početkom juna otvorila ekonomiju, posebno turizam, da bi sredinom tog mjeseca dnevni prosjek zaraženih bio 1.360.

Broj novooboljelih od COVID-19 potom je počeo opadati, da bi u protekle tri sedmice opet porastao iznad 1.000.

Izvor: Agencije