Trump bi govor na republikanskoj konvenciji mogao održati iz Bijele kuće

To je najjednostavnije rješenje i daleko najjeftinije za zemlju, rekao je Donald Trump (EPA)

Američki predsjednik Donald Trump rekao je da bi govor na republikanskoj konvenciji na kojoj bi trebao biti potvrđen za kandidata za predsjedničke izbore mogao održati uživo iz Bijele kuće.

“Razmišljamo o tome kako to učiniti iz Bijele kuće”, rekao je u razgovoru za Fox News. “To je najjednostavnije rješenje i daleko najjeftinije za zemlju. Vjerojatno ću govor održati uživo iz Bijele kuće”.

Rekao je da to još nije definitivna odluka.

Širenje korona virusa u Sjedinjenim Američkim Državama poremetilo je planove Republikanske stranke za konvenciju koja se inicijalno trebala održati u Charelotteu, u Sjevernoj Karolini, prenijela je Hina pisanje Reutersa.

Trump je već preselio dio konvencije iz Sjeverne Karoline u Floridu, zbog ograničenja okupljanja zbog virusa, ali porast broja slučajeva i na Floridi potaknuo je neke republikance da odustanu od sudjelovanja na tom skupu.

Prošlog mjeseca Trump je rekao da neće održati konvenciju u Jacksonvilleu na Floridi zbog skoka broja slučajeva korona virusa u toj saveznoj državi.

Ankete daju prednost Bidenu

Istraživanja javnog mnijenja sprovedena u julu širom SAD-a na predsjedničkim izborima daju znatnu prednost kandidatu demokrata Joe Bidenu, u odnosu na aktuelnog predsjednika, republikanca Donalda Trumpa, prenijela je ranije agencija Beta pozivajući se na portal Demostat.

Online istraživanje koje je sproveo Ipsos, a čiji naručilac je Reuters, sprovedeno je u periodu od 27. do 29. jula i od 947 ispitanika, registrovanih birača, 47 posto je izrazilo podršku Bidenu, dok je prednost Trampu dalo 38 posto anketiranih.

Druga anketa, takođe online, koju je uradio YouGov [naručilac nije naveden], u istom periodu obuhvatila je 1.260 registriranih birača, od čega je 49 posto podržalo Bidena, a 40 posto Trumpa. 

Iako rezultati julskih istraživanja sugerišu Bidenovu izbornu pobjedu, Demostat u tekstu ističe da je rano za donošenje konačnih zaključaka, jer primeri iz kampanje 2016. pokazuju da se Trampovi birači teže odlučuju da učestvuju u anketama, naročito telefonskim i online. 

Mnoge ankete su 2016. godine netačno najavljivale da će Trump izgubiti od Hilari Klinton, pa su i demokratski i republikanski stratezi saglasni da aktuelne ankete ni na koji način ne garantuju Bidenovu pobjedu u novembru.

Izvor: Agencije