SAD: Vakcina Novavaxa uspješno proizvela antitijela

Direktor istraživanja Novavaxa rekao je da će kompanija uskoro početi mnogo veća klinička ispitivanja u kasnoj fazi (EPA)

Kompanija Novavax saopćila je da je njena eksperimentalna vakcina protiv COVID-19 proizvela antitijela protiv novog korona virusa i čini se da je sigurna, prema početnim podacima malog kliničkog ispitivanja u ranoj fazi.

Kompanija za biotehnologiju sa sjedištem u Marylandu rekla je da je njen kandidat za vakcinu, NVX-CoV2373, proizveo više nivoe antitijela kod zdravih dobrovoljaca nakon dvije doze, od onih koji su pronađeni kod pacijenata koji su preležali COVID-19, prenosi Tanjug agenciju Reuters.

Dodatak supstance dizajnirane da pojača imuni odgovor tijela, pojačao je efekt vakcine, saopćila je kompanija.

Direktor istraživanja Gregory Glenn rekao je Reutersu da će kompanija uskoro početi mnogo veća klinička ispitivanja u kasnoj fazi i potencijalno bi mogla da prikupi dovoljno podataka da dobije odobrenja za regulaciju već u decembru.

Dostupnost vakcina

Vodeći američki ekspert za zarazne bolesti doktor Anthony Fauci rekao je krajem jula da bi Amerikanci, u razumnom roku, trebalo da imaju širok pristup vakcini protiv korona virusa, jednom kada se utvrdi da je ona sigurna i efikasna.

Fauci je tokom svjedočenja pred odborom Predstavničkog doma, koji istražuje federalni odgovor na pandemiju, izrazio oprezni optimizam da će vakcina biti spremna do kraja ove, a dostupna naredne godine.

“Vjerujem da će, na kraju, tokom određenog vremenskog perioda 2021. godine, Amerikanci moći da je dobiju”, rekao je Fauci i dodao da će postojati spisak onih koji su prioritet za ranu vakcinaciju.

Pretpostavlja, kaže, da neće svi vakcinu dobiti odmah, ali i naglašava da se “na kraju, u razumnom roku, planira da vakcinu dobiju svi Amerikanci kojima je potrebna”.

Izvor: Agencije