Ruski borbeni avion presreo američke izviđače

Kako navode iz Centra, ruski radari su otkrili „dvije mete u međunarodnom zračnom prostoru iznad neutralnih voda Crnog mora“ (EPA)

Ruski borbeni mlazni avion Sukhoi Su-27 danas je bio angažiran kako bi presreo američke avione RC-135 koji se koristi za izviđanje, te R-8A (patrolna letjelica američke mornarice) iznad Crnog mora, prenosi agencija TASS pozivajući se na Centar kontrole nacionalne odbrane Rusije.

Kako navode iz Centra, ruski radari su otkrili „dvije mete u međunarodnom zračnom prostoru iznad neutralnih voda Crnog mora“ ranije danas.

Dodaje se kako su avioni „išli ka zračnom prostoru ruskog suvereniteta“.

„Borbeni mlažnjak Su-27 zračne odbrane Južnog vojnog distrikta koji je bio danas na dužnosti, bio je aktiviran kako bi presreo mete u zraku“, navode iz ruskog Ministarstva odbrane, prenosi TASS.

„Ruski borbeni avion približio se letjelici na siguran razmak i identificirao ih kao strateški avion za izviđanje RC-135 i patrolni avion američke mornarice R-8A.“

Misija iznad Barencovog mora

I jučer su ruski avioni imali posla. Agencija TASS je objavila kako je MiG-31 bio aktiviran kako bi presreo avion norveških zračnih snaga za izviđanje Falcon 20 iznad neutralnih voda Barencovog mora.

Ovo je navedeni centar za kontrolu odbrane objavio u utorak.

„Ruski kontrolni sistemi zračnog prostora otkrili su metu u zraku iznad neutralnih voda Barencovog mora kako se približava ruskoj državnoj granici. Borbeni MiG-31 iz snaga za brzu reakciju odbrambenih jedinica Sjeverne Flote je poslat da presretne metu“, dodaju.

Izvor: Agencije