Nakon razarajuće eksplozije: Dvosedmično vanredno stanje u Bejrutu

Predsjednik Libana Michel Aoun rekao je u srijedu kako će istraga o uzrocima eksplozije što prije otkriti šta se tačno dogodilo (EPA)

Liban je u srijedu proglasio vanredno stanje na dvije sedmice za grad Bejrut, nakon katastrofalne eksplozije u utorak u bejrutskoj luci u kojoj je poginulo više od 130 osoba, a više hiljada je povrijeđeno, prenose agencije.

Najmanje 135 ljudi je izgubilo život u razornoj eksploziji u luci u Bejrutu i desetine su nestale – novi je bilans koji je danas objavio Reuters. U ogromnoj eksploziji koja se dogodila u utorak, povrijeđeno je 5.000 ljudi.

„Ima sigurno još (žrtava) pod ruševinama i dobijamo desetine prijava nestalih“, rekao je ministar zdravstva Hamad Hassan novinarima.

Vlada ove bliskoistočne države proglasila je „vanredno stanje u gradu Bejrutu na dvije sedmice“, objavio je na konferenciji za novinare ministar informiranja Manal Abdel Samad, pojasnivši kako će „vrhovna vojna vlast odmah biti zadužena za pitanja sigurnosti“.

Libanska Vlada je također odlučila staviti u kućni pritvor sve zvaničnike bejrutske luke koji su bili zaduženi za nadzor skladišta i za sigurnost, objavio je jedan ministar. Nije jasno koliko će ih biti u kućnom pritvoru i na kojim su funkcijama bili.

Vojska će provjeravati drže li se kućnog pritvora sve dok se ne utvrdi odgovornost za jučerašnju eksploziju.

Nemar mogući uzrok

Predsjednik Libana Michel Aoun rekao je u srijedu kako će istraga o uzrocima eksplozije što prije otkriti šta se tačno dogodilo, a da će rezultati biti transparentno objavljeni. Pozvao je i druge države da pomognu Libanu što je prije moguće, jer se zemlja već bori s vrlo lošom ekonomskom situacijom.

Inicijalna istraga pokazala je da su godine zanemarivanja sigurnosti skladišta u kojem se nalazio vrlo eksplozivni materijal u bejrutskoj luci uzrokovale eksploziju, rekao je izvor blizak istrazi.

Premijer i ured predsjednika objavili su utorak navečer kako je 2.750 tona amonijevog nitrata, koji se koristi za gnojivo i bombe, uskladišteno šest godina u luci bez sigurnosnih mjera.

Izvještaj iz 2015. pokazao da je brod Rhosus pristao u Bejrutu u septembru 2013. zbog kvara na putu iz Gruzije u Mozambik, sa 2.750 tona amonijevog nitrata

„To je nemar“, rekao je izvor za Reuters, dodajući da je pitanje sigurnosti skladišta već bilo pred nekoliko odbora i sudova i ništa nije učinjeno kako bi se naredilo premještanje ili sigurno odlaganje opasnih tvari.

Izvor je rekao da je vatra počela u skladištu 9 u luci i proširila se na skladište 12, gdje je bio uskladišten amonijev nitrat.

Slučaj iz 2013.

Shiparrested.com, portal koji prati pomorske pravne slučajeve, objavio je kako je izvještaj iz 2015. pokazao da je brod Rhosus koji je plovio pod moldavskom zastavom pristao u Bejrutu u septembru 2013. zbog tehničkog kvara na putu iz Gruzije u Mozambik, sa 2.750 tona amonijevog nitrata.

Izvještaj navodi kako je nakon inspekcije brodu zabranjen nastavak puta a ubrzo nakon toga napustili su ga vlasnici.

„S obzirom na rizike povezane s time da amonijev nitrat ostane na brodu, lučke vlasti iskrcale su ga u skladište u luci“, dodaje se u izvještaju.

Ruski mediji u srijedu pišu da se radilo o ruskom brodu, u vlasništvu ruskog državljana Igora Grečuškina.

Izvor: Agencije