Masovni raketni udari sistemima Iskander na manevrima

Taktički raketni sistem Iskander-M je kreiran kako bi napao protivničke manje lokalitete i mete do 500 kilometara udaljenosti (EPA)

Taktički raketni sistemi Iskander i višestruki ispaljivači raketa Tornado-S izvest će ogromni udar tokom vojnih vježbi koje će se održati ove sedmice u južnoj ruskoj regiji Astrahan i u kojoj će učestvovati generali i oficiri sjedišta vojne komande, objavilo je rusko Ministarstvo odbrane u utorak, prenosi agencija TASS.

„Vježbe sa raketama i artiljerijskim jedinicama bit će održane na trening poligonu u Regiji Astrahan kako bi se izveo masivni raketni napad sistema Iskander, kao i višestrukih raketnih lansera Tornado-S“, navodi se u saopćenju Ministarstva.

Dodaje se kako će se manevri održati kao posebna terenska vježba kako bi se provjerilo iskustvo raspoređenih i operativnih artiljerijskih sistema napredne generacije, objavila je press služba ruskog Ministarstva odbrane.

Vojna vrhuška na jednom mjestu

Terensku vježbu, kako dalje prenosi TASS, predvodit će šef ruskih raketnih jedinica i artiljerije, general-pukovnih Mihail Mavejevski.

„Ova vježba će dovesti na jednu lokaciju generale i oficire centralne vojne komande, šefove raketnih jedinica i artiljerije u vojnim odjelima i formacijama, komandante raketnih i artiljerijskih jedinica, šefove centara za obuke, specijaliste istražnih odjela Ministarstva odbrane, kao i višerangirano osoblje i osoblje za obuku Vojne artiljerijske akademije Mihailovskaja“, dodaje se.

Taktički raketni sistem Iskander-M je kreiran kako bi napao protivničke manje lokalitete i mete do 500 kilometara udaljenosti. Potencijalne mete mu mogu biti raketni lanseri, višestruki ispaljivači raketa, dugometna artiljerija, avioni i helikopteri u zračnim lukama, komandne lokacije i centri komunikacija, navodi TASS.

Izvor: Agencije