Interpol: Kriminalci koriste COVID-19 za kibernetičke napade

Kibernetički kriminalci razvijaju i jačaju napade alarmantnom brzinom (Reuters)

Internetski kriminalci koriste pandemiju korona virusa kako bi premjestili mete kibernetičkih napada s pojedinaca i malih tvrtki na velike korporacije, vlade i ključnu infrastrukturu, objavio je Interpol, prenosi Hina.

To međunarodno tijelo objavilo je da je nekoliko država prijavilo zlonamjerne programe (malware), napade na vlade, te na bolničku i medicinsku infrastrukturu, koji su već u problemima zbog zdravstvene krize uzrokovane korona virusom.

Policijske istrage pokazuju da većina napadača ocjenjuje dosta precizno maksimalnu svotu koju može tražiti od napadnutih tvrtki i organizacija, kaže Interpol.

Očekuje se povećanje stope kriminala

“Kibernetički kriminalci razvijaju i jačaju napade alarmantnom brzinom, iskorištavajući strah i nesigurnost koji su uzrokovali socijalna i ekonomska situacija stvorena COVID-om 19”, upozorio je generalni sekretar Interpola Juergen Stock.

Organizacija je objavila da je daljnje povećanje stope kibernetičkog kriminala “vrlo vjerojatno u bliskoj budućnosti”, posebno zbog ranjivosti koju uzrokuje rad od kuće.

Netačne informacije o COVID-u 19 također su razlog “rastuće zabrinutosti” u više od 20 posto zemalja koje su odgovarale na istraživanje o kibernetičkom kriminalu, dodaje Interpol.

Izvor: Agencije