Iako su tehnički u ratu: Zastava Libana zasijala u Tel Avivu

Mnogi Izraelci su rekli da su užasnuti zbog eksplozije i izrazili simpatije prema narodu Libana (EPA)

Libanska zastava zasijala se na trgu Jichaka Rabina u Tel Avivu u rijetkoj demonstraciji solidarnosti sa Bejrutom koji je pogođen razornom eksplozijom, prenosi Tanjug.

Reuters izveštava da je zastava podignuta iako je Izrael tehnički u ratu sa Libanom već decenijama, iako smatra da je najveći neprijatelj Izraela Hezbollah, muslimanska šiitska oružana grupa koju podržava Iran.

Ipak, gradonačelnik Tel Aviva Ron Huldai izjavio je da “humanost ispred bilo kojeg sukoba”.

“Humanost ima prednost nad svakim sukobom i naše srce je sa libanskim narodom poslije užasne katastrofe koja ih je zadesila”, napisao je gradonačelnik na Twitteru.

Simpatije prema narodu Libana

Mnogi Izraelci su rekli da su užasnuti zbog eksplozije i izrazili simpatije prema narodu Libana, uprkos ranijem neprijateljstvu između dvije zemlje, navode izraelski mediji. 

Međutim, sin premijera Izraela, Jair Netanyahu, objavio je na Twitteru da se protivi potezu gradonačelnika Tel Aviva, tvrdeći da je nezakonit i da je  “Liban zvanično teroristička država”, a da je isticanje zastave neprijateljske zemlje krivično djelo.

Protivljenje je izrazila i jedna poslanica desničarka. 

Grad Tel Aviv je ranije osvjetljavao gradsku kuću u bojama drugih zemalja, izmedju ostalih, SAD posle masovne pucnjave u Las Vegasu 2017, Španije posle smrtonosnog napada u avgustu 2017. i dva puta egipatske posle terorističkih napada iste godine.

Za razliku od Libana Egipat je potpisao mirovni sporazum s Izraelom. 

Palestinci davali krv za Liban

Izrael  je odmah u utorak ponudio humanitarnu pomoć Libanu posle velike eksplozije u kojoj je prema najnovijim informacijma poginulo najmanje 135 ljudi, a više od 4.000 je ranjeno i dijelovi glavnog grada su  pretvoreni u ruševine. 

Osim humanitarne pomoći izraelske bolnice su ponudile da prime ranjenike. 

Izrael je više puta ratovao sa Libanom i dvije zemlje su zvanično neprijateljske. 

Palestinci u pojasu Gaze koji je pod blokadom Izraela danas su davali  krv u pokušaju da pomognu žrtvama eksplozije u Bejrutu, prenio je AP. Ostalo je međutim nejasno da li će data krv moći da stigne do Libana.

Izvor: Agencije