Guverner Bejruta: Šteta u luci između tri i pet milijardi dolara

Do eksplozije je došlo jučer nešto iza 18 sati u luci Bejrut (EPA)

Guverner Bejruta Mervan Abbud izjavio je da šteta od eksplozije u luci u tom libanskom gradu iznosi između tri i pet milijardi dolara.

Govoreći za libansku novinsku agenciju NNA, Abbud je prvi put govorio o materijalnoj šteti nakon velike eksplozije navodeći da se ona kreće između tri i pet milijardi dolara, prenijela je Anadolija.

On je rekao da je između 200 i 300 hiljada stanovnika Bejruta ostalo bez doma, te da vlasti pokušavaju da ih opskrbe vodom i hranom, te im osiguraju skrovišta. 

NNA je naveo da je prije eksplozije došlo do požara u jednom od skladišta eksplozivnih materija u bejrutskom pristaništu.

Ranije je šef policije Libana Abbas Ibrahim rekao kako se eksplozija dogodila u skladištu u kojem se nalazio ranije zaplijenjeni eksploziv.

Poginulo najmanje 100 osoba

Do eksplozije je došlo jučer nešto iza 18 sati u luci Bejrut.

Kako su izvijestili mediji, u jednom od skladišta je najprije izbio požar, a potom je uslijedila eksplozija koja se čula i u predgrađima. Na društvenim mrežama objavljeni su videozapisi na kojima se može vidjeti da se radi o vrlo snažnoj eksploziji.

Prema posljednjim podacima koje je objavio Crveni krst Libana u eksploziji je poginulo najmanje 100, a povrijeđeno je oko 4.000 osoba.

Izvor: Agencije